Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

04 december 2014

Läs svaret här!

Behöver jag betala skatt om jag vinner på lotto?

Det är alla lottospelares dröm att vinna på lotto.  Låt oss säga att du nyss vunnit. Efter att ha tackat din lyckliga stjärna, hartass och högre makter kanske du undrar vad som händer nu? Kommer skattmasen tvinga dig att byta fot i lyckodansen? 

Behöver jag betala skatt om jag vinner på lotto?

I Sverige finns det enligt Skatteverket två typer av vinster. Om du vinner en tävlingsvinst där din egen skicklighet avgör om du vinner eller inte är du oftast tvungen att betala skatt. Men hur fungerar det när du vinner på ett lotteri?

Du kanske tror att du har en förmåga att förutspå rätt rad på lotto, men det köper inte Skatteverket. Enligt myndigheten räknas vinster på lotto som turspel och är därmed skattefria.

Du behöver alltså inte betala skatt när du vinner på turspel på nätet. Det gäller även om du vinner på casino eller poker. I alla fall om du spelar hos ett europeiskt spelbolag. 

Måste jag betala skatt om jag vinner hos Lottoland?

Nej! Lottoland har sin spellicens och sitt säte i Gibraltar. Landet räknas i det här avseendet till EU/EES-området. Alla vinster inom detta område beskattas på samma sätt som i Sverige.

Det betyder att om du vinner på lotto hos Lottoland behöver du inte betala ett öre i skatt. Om du vill kan du läsa mer på Skattverkets hemsida.

Vad händer om jag vinner hos ett annat lottobolag?

Flera lottowebbsidor ute på internet accepterar gladeligen svenska spelare och deras kreditkort. Vad de inte gärna talar om är att de har sin licens långt-bort-i-stan, någonstans där de enda besökarna är ett gäng flyttfåglar, personer på flykt från lagens långa arm samt några få spelbolag som inte har vad som krävs för att få en europeisk spellicens.

Om du vinner på lotto innanför EU är du alltså inte skatteskyldig. Men, ”Om spelet däremot är anordnat utanför EU/EES så ska vinsterna beskattas som en kapitalinkomst, det vill säga med 30 procent.” Det är inte våra ord. Det är den svenska skattemyndighetens.

Behöver jag betala skatt om jag vinner på andra lotterier?

Nej. Om du spelar hos Lottoland eller ett annat europeiskt spelbolag är du inte skyldig att betala skatt. Det gäller samtliga av våra lotterier. Det är bara en av fördelarna med att spela på lotto hos Lottoland. Här kommer några fler anledningar till att spela hos oss:

– Regelbundna rabatterbjudanden

– Vinster betalas ut till ditt svenska bankkonto.

– Du behöver inte resa till ett annat land för att hämta ut din vinst

– Möjlighet att spela om världens största jackpottar

– Dubbla din jackpot med Lottolands DubbelJackpot

Om du har vunnit och har fler frågor

Om du har fler frågor efter du vunnit på lotto föreslår vi att du kontaktar en expert, en advokat eller en revisor.

Kom ihåg: Du behöver inte betala skatt på vinster du vunnit på lotto hos Lottoland.

Lycka till i nästa dragning!