Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

01 september 2014

Är fredag den 13:e verkligen en otursdag eller är det bara skrock?

Fredag den 13:e – den smarta lottospelarens hemlighet!

Som med de flesta slumpspel är lotteri ett spel känt för att ha spelare med egendomliga eller helt besynnerliga ritualer eller rutiner för att få turen med sig när de spelar. Därför är det inte helt otippat att fredag den 13:e är en dag då många lottospelare undviker på grund av kopplingen till otur och tragedi. Faktum är att på Lottoland visar den efterforskning vi gjort att många Lottoland-spelare väljer att inte spela alls under fredag den 13:e, förmodligen för att även dem känner att det kanske inte är den bästa dagen att prova lyckan på!

Fredag den 13:e – den smarta lottospelarens hemlighet!

Finns det någon sanning bakom denna vidskepelse? Hur fick fredag den 13:e sitt dåliga rykte? Lottoland har kikat närmare på detta och ska försöka ge svar på dessa frågor samt, som en liten bonus, dela med sig av en hemlighet som många av våra mer strategiska lottospelare föredrar att hålla för sig själva.

Otursnumret tretton?

Trots att många tror motsatsen, har historiker hittat saker som talar för att numret 13 kanske inte alls har en allt för lång historia som otursnummer. Faktum är att genom historien och på olika platser och kulturer världen över, har 13 ansetts vara en siffra som förknippats med tur! Till exempel:

1. Arkeologer har hittat bevis i flertalet antika civilisationer världen över att siffran 13 ansågs vara ett turnummer, speciellt inom samhällen med måndyrkan eller som hade någon slags koll på astrologi. Detta är för att man, innan astrologer började räkna in den något skeva rotationen av jorden, delades varje 364-dagarsår in i månader på 28 dagar. Siffran 13 hade därför en nära koppling till många kalendrar och har fortfarande idag en betydande roll i många religioner och uråldriga myter.

2. 13 var ett turnummer för Mesoamerikanska civilisationer så som Aztekerna och Mayafolket som båda hade kalendrar indelade i 13-dagarscykler samt hade pyramider med stegkombinationer på 6 och 7 steg för att symbolisera dag och natt.

3. I det medeltida Europa ansåg många kristna kyrkor att 13 var ett heligt nummer. Jesus tillsammans med sina tolv apostlar vid den sista måltiden visar antalet 13 och dessutom hade de katolska klostren 12 munkar och en abbot.

4. Fredag den 13:e var en dag att fira för nordmännen i det gamla Skandinavien. Detta var för att siffran 13 var fertilitetsgudinnan Frejas turnummer och fredag (som är namngiven efter Freja) är hennes dag. Resten av Europa kan givetvis se siffran 13 som ett otursnummer, eftersom det var den dagen många vikingar valde att göra sina plundringar på, i städer från Sverige ända ner till Sicilien!

5. I judendomen är 13 ett viktigt nummer av flera anledningar. I den judiska numerologin har den det numeriska värdet för ahava (“kärlek”) och echad (“Gud”). 13 är också åldern för ansvarsfullhet för pojkar då de har sin Bah Mitzvah and och det sägs att gud ska ha 13 principer för nåd. Dessutom är det förutsagt i Talamud att det en dag kommer finnas 13 stammar i Israel (istället för Joshuas 12) och 13 förbund som skrevs mellan gud och judarna.

6. I mandarinska Kina är 13 ett turnummer eftersom det har ett snarlikt uttal till “shisan” som betyder "vibration" eller "utlovad tillväxt".

Det är inte helt klart hur siffran 13 blev associerad med otur, men det finns flertalet teorier om detta:

1. Den tidigaste referensen till 13 som en siffra med ondska eller otur knutit till sig kan hittas i Hammurabis Lagar i det antika Babylon där den 13:e lagen utelämnades.

2. I den Zoroastianska mytologin styrde årets 12 stjärntecknen över vilket som regerar vart 1000:e år. I slutet av det tolfte 1000-årscykeln skulle den trettonde cykeln sätta världen i kaos och kollaps. Denna tro spelar fortfarande en viktig roll i den persiska traditionen trots introduktionen av Islam. Med det så kallade Sizdah Be-dar lämnar fortfarande många av iranskt påbrå sina hem för att bo utomhus på den trettonde dagen av Farvardin.

3. 13 ansågs vara ett otursnummer även i Asatron där Loke, Tors onde bror och rackartygens gud, var den 13:e personen som ankom till firandet i Valhalla där han arrangerade lönnmordet av Balder, lyckans gud, genom en giftpil vilket satte världen i depression och sorg.

4. Trots att den sista måltiden bestod av Jesus och hans 12 apostlar, sägs det att förrädaren Judas var den 13:e gästen att sätta sig ner vid bordet. Dessutom sägs det att dagen då Jesus korsfästes var en fredag. 

5. I det medeltida Europa använda munkarna en kalender md 12 fullmånar. År som hade 13 fullmånar skapade en hel del problem och störde planeringen av många evenemang och festligheter.

6. Kvinnor har i regel 13 menstruationscykler på ett år. Detta har i många kulturer firats i samband med fertilitet. Dock var inte kristna präster, under medeltiden, kända för sitt egalitära synsätt och associerade ofta fertilitet med ondska. 13 häxor sägs också vara antalet som krävs för att utforma en häxsabbat för svartkonst.

7. Denna vidskepelse kan ha spridit sig världen över av europeiska sjömän som ansåg att det gav otur att börja sin resa på en fredag. 

Vartifrån det än kommer så är siffran 13 nu idag välkänt för sin anknytning till otur, speciellt i västerländska kulturer. Triskaidekafobi är rädslan för siffran 13 och har drabbat många välkända figurer så som utforskaren Kristoffer Kolumbus, Napoleon Bonaparte, författaren Mark Twain och de amerikanska presidenterna Herbert Hover och Franklin Roosevelt. Winston Churchill var så Triskaidekafobisk att han vägrade sitta i den trettonde raden på flygplan eller teatrar. Faktum är att rädslan är så utbrett att många hotell och kontor måste anpassa sig och ta bort rum eller våningar med denna siffra och värdar för evenemang aktar sig för att bjuda in 13 gäster. JRR Tolkien inkluderade även denna rädsla i sin bok "Bilbo" där Bilbo Baggins behövdes för att gruppen skulle bestå av 14 istället för 13 äventyrare, för att undvika otur längs vägen. Paraskevidekatriafobi är rädslan för fredag den 13:e och studier visar att den påverkar så många som 21 miljoner amerikaner, vilket är kring 8% av USA:s totalbefolkning. Populärkultur och filmer så som "Fredag den trettonde" och "Davinci-koden" har fungerat väldigt bra för att elda på denna fobi i de yngre generationerna.

Fredag den 13:e's lottohemlis!

När det kommer till lotto så är 13 nästan alltid den siffra som valts minst gånger och dessutom är det faktiskt så att det också siffran dragits mindre än genomsnittet i lotterier så som EuroMillions och UK National Lottery.

Dock, för dig som inte är vidskeplig av dig, är den goda nyheten utav paraskevidekatriafobi att risken att behöva dela din vinst med andra spelare är betydligt mindre än i många andra fall. Eftersom det är färre spelare som spelar på lotto fredag den 13:e, även för jackpottar, har vinnarna chans att vinna större priser än vanligtvis! Faktum är att statistiken visar att över 92% av alla internationella jackpottar vi har på Lottoland över de senaste 10 åren, som varit på fredag den 13:e, fallit på en enda vinnare! 

Om du inte tror på otur och skrock så är det en ypperlig idé att på denna dag spela på lotterier så som EuroMillions och EuroJackpot, då utbetalningen kommer vara större än vanligtvis! Lycka till, får man väl säga!