Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

08 december 2016

EuroJackpot och Lotto - vinstchans!

Svenskt Lotto och EuroJackpot – en överblick

Två riktiga favoritlotterier bland våra svenska spelare här hos Lottoland är Sveriges Lotto samt den europeiska giganten, EuroJackpot. Vad är det som gör just dessa bägge lotterier så populära? Hur ser vinstchanserna ut och hur mycket kostar en rad på respektive lotteri? I denna guide ger vi dig allt du behöver veta innan du lämnar in dina rader! 

Svenskt Lotto och EuroJackpot – en överblick

Svenskt Lotto och EuroJackpot – en överblick

Sveriges Lotto är mycket populärt och välkänt i hela landet och har skapat många mångmiljonärer genom åren. Ett lotteri som lanserades 1980 och visst har vi väl alla någon gång förhoppningsfullt lämnat in våra lottorader i hopp om att vinna stort och kanske förverkliga alla våra drömmar?

Totalt dras 7 ordinarie nummer samt 4 tilläggsnummer mellan 1-35. Det sker två dragningar i veckan, onsdagar och lördagar. Varje speldag har i sin tur två dragningar, Lotto 1 samt Lotto 2. Det kostar endast 3 kronor per rad att spela Lotto, väljer du att spela tilläggsspelet som ger dig en chans på bland annat drömvinsten, kostar det dig 10, 20 eller 30 kronor.

EuroJackpot lanserades i mars, 2012 och får numera anses vara ett av Europas största och populäraste lotterier. Jackpotten på EuroJackpot startar på ungefär 100 miljoner kronor och kan växa upp till lite drygt 900 miljoner svenska kronor. En maxsumma som faktiskt har vunnits ett par gånger de senaste två åren. I oktober i år gick 90 miljoner euro ut till en vinnare i Tyskland, och i maj 2015 gick samma summa ut till en lycklig vinnare i Tjeckien. Det gäller att pricka in 5 nummer mellan 1-50 samt två tilläggsnummer mellan 1-10. Dragningen sker varje fredagskväll i Helsingfors. En rad på EuroJackpot kostar 20 kronor. 

Hur ser vinstchanserna ut på de bägge lotterierna?

Givetvis behöver du en rejäl skopa tur för att kamma hem en större jackpotvinst, men det händer och någon ska ju vinna. Om vi börjar med att kika på Lotto så har du en chans på lite drygt 6,7 miljoner att pricka in alla sju rätt. Lyckas du med detta är du garanterad en miljon kronor, men ofta vinner du mer än så.

När det gäller Drömvinsten, där du alltså inte bara ska pricka in 7 rätt utan även minst 2 rätt i tilläggsspelet så har du en chans på lite drygt 338 miljoner att lyckas med detta. Lotto har fem olika vinstnivåer där du har 1 chans på 59 att kamma hem den lägsta vinstnivån vilket är 4 rätt.

EuroJackpot har hela 12 olika vinstnivåer, och här har du en chans på ca 95 miljoner att kamma hem högsta vinsten, vilket är 5+2 rätt, samt 1 chans på 35 att kamma hem den lägsta prisnivån vilket är 2+1 rätt. Så även om EuroJackpot kostar lite mer att spela per rad så har du totalt sett bättre vinstchans, fler vinstnivåer och en chans på betydligt större pengar på EuroJackpot än på Lotto. 

Prickar du rätt blir du garanterat miljonär

Prickar du in högsta vinsten på något av de bägge lotterierna behöver du inte direkt oroa dig för framtiden ekonomiskt i vilket fall, men det är ganska stora skillnader på hur mycket du faktiskt kan vinna om man jämför Lotto och EuroJackpot.

Den högsta vinsten som betalats ut på Lotto är lite drygt 238 miljoner kronor och då genom Drömvinsten. Det är i just Drömvinsten de riktigt stora pengarna ligger i på Lotto. Bara i år har drömvinsten fallit ut tre gånger, samtliga gånger blev vinsten en bit över 100 miljoner kronor.

Rekordvinsten på lite drygt 238 miljoner kronor föll ut till en lycklig spelare i Norrköping i april, 2013. Denna summa står sig dock ganska slätt om vi jämför med högsta vinsterna som betalats ut på EuroJackpot de senaste åren, maxvinster på lite drygt 900 miljoner kronor och vi hittar ofta vinster på flera hundra miljoner i lotteriet.

Du kan även dubbla eventuella jackpotvinster som du gör här hos Lottoland genom att spela tilläggsspelet Dubbel Jackpot. När stort inte är stort nog! Vi önskar dig lycka till i kommande dragningar. 

Emma

Här skriver jag om lottonyheter, vinnare och annat lottospelare kan tänkas vara intresserade av. Kommentera gärna under artiklarna om du har några frågor.