Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

Spanska Jullotteriet – vanliga frågor och svar

I år kommer julen tidigt. Den 22 december går det spanska Jullotteriet av stapeln. Här kan du läsa några vanliga frågor och svar om ett av världens absolut största lotterier.

De vanligaste frågorna om Jullotteriet:


Vad är det spanska Jullotteriet eller “Loteria de Navidad”?

Nu kan du spela på det spanska Jullotteriet hos Lottoland. Dragningen i “Loteria de Navidad” äger rum den 22 december i Madrid i Spanien. Lotteriet kallas ofta ”El Gordo” i hemlandet.

Vad är El Gordo?

Folk förväxlar ofta El Gordo och Jullotteriet. El Gordo är vad spanjorerna kallar själva jackpotten i deras lotterier. El Gordo betyder ungefär ”den tjocke” eller ”den store” och kan vinnas inte bara i Jullotteriet, utan även i en rad andra spanska lotteriet.

Jag bor i Spanien. Varför kan jag inte spela på Jullotteriet hos Lottoland?

Tyvärr förhindrar rådande lagstiftning möjligheten att spela på Spaniens Jullotteri i Spanien och hos Lottoland. Men du kan givetvis spela hos Lottoland från Sverige, precis som vanligt.

Varför borde jag spela på Jullotteriet hos Lottoland?

Det finns flera fördelar med att spela på Spaniens Jullotteri hos Lottoland. Här är några av dem:

• Du kan spela från Sverige. Det här är kanske den främsta anledningen till att spela hos Lottoland. Tack vare vår europeiska och brittiska spellicens kan Lottoland erbjuda svenskar spel på lotterier från hela världen. Vinner du kan du betala ut din vinst till ditt bankkonto. Om du spelar på Loteria de Navidad i Spanien men inte är folkbokförd i Spanien har du INTE möjlighet att hämta ut din vinst.

• Inga rader, bara ett lottnummer. Det spanska Jullotteriet skiljer sig något från många andra lotterier. Här har du inte möjlighet att spela flera rader. I stället väljer du 5 lottnummer.

Insatsen – hur mycket du vill spela för – bestämmer du genom att välja andel.Jackpotten kan inte ”rulla över”, det vill säga växa till en ny dragning, eftersom det endast sker en dragning om året.

Det betyder att endast ett begränsat antal lotter trycks med serienummer mellan 1-160. Varje nummer trycks i 160 serier, eller i 1600 ”decimos” – en tiondelslott – som säljs i spanska kiosker.Ditt serienummer på din lott är en referens.

Hur fungerar det att spela på Jullotteriet?

Dragningen i spanska Loteria de Navidad går av stapeln den 22 december varje år. Lottnummer mellan 00000 till 99999 dras, men till skillnad från vanliga lotterier delas samtliga vinster i potten ut genom fördelning mellan de olika vinnarna.

Insatsen bestäms av din lottandel. Den den största andelen kostar 2 499 kr, medan en tiondels andel kostar 349,99 kr.

Hur mycket kan jag vinna i Jullotteriet?

Summan av vinsterna i Jullotteriet är sammanlagt ca 20 miljarder kronor. Samtliga vinster delas ut på en dag, vilket gör Jullotteriet till det överlägset största i världen. Vänligen se nedan för en fullständig överblick över alla priser.


Vinstnivå Antal priser Vinstfördelning
Förstapris - El Gordo 1 38,8 miljoner kr
Andrapris 1 12,1 miljoner kr
Tredjepris  1 4,8 miljoner kr
Fjärdepris 2 1,9 miljoner kr
Femtepris 8 582 600 kr
5 rätt 1794 9 710 kr
Numren före och efter "El Gordo"
2 194 200 kr
Numren före och efter 2:a-priset 2 121 375 kr
Numren före och efter 3:e-priset 2 93 216 kr
De tre första siffrorna av "El Gordo" 99 9 710 kr
De tre första siffrorna av andrapriset 99 9 710 kr
De tre första siffrorna av tredjepriset 99 9 710 kr
De tre första siffrorna av fjärdepriset 99 9 710 kr
De två sista siffrorna av "El Gordo" 999 9 710 kr
De två sista siffrorna av andrapriset 999 9 710 kr
De två sista siffrorna av tredjepriset 999 9 710 kr
Samma sista siffra som för "El Gordo" 9999 1 942 kr

Hur ser mina vinstchanser ut i Jullotteriet?

Den högsta vinsten i Jullotteriet ligger på över 30 miljoner kronor, beroende på växelkursen mellan euro och svenska kronor. Glöm inte bort att du kan spela med specialfunktionen DubbelJackpot.

Hur stor är jackpotten hos Lottoland?

Den högsta vinsten i Jullotteriet ligger på över 30 miljoner kronor, beroende på växelkursen mellan euro och svenska kronor. Glöm inte bort att du kan spela med specialfunktionen DubbelJackpot.

Hur många vinstnivåer finns det?

Du hittar samtliga vinstnivåer på vår webbsida med resultat och vinstnummer från Jullotteriet (2015).

Hur mycket kostar det att spela?

Det varier beroende på hur stor andel du väljer att spela med. I tabellen nedanför ser du hur mycket varje andel kostar.

  • Andel 1/1: 2 499,99 kr
  • Andel 1/2: 1 399,99 kr
  • Andel 1/5: 599,99 kr
  • Andel 1/10: 349,99 kr
  • Andel 1/20: 199,99 kr
  • Andel 1/50: 89,99 kr
  • Andel 1/100: 49,99 kr

Hur många lotter kan jag köpa?

Hos Lottoland kan du köpa hur många lotter du vill, det finns ingen begränsning. I Spanien är läget annorlunda. Där tar ofta lotterna slut inom ett par dagar.

Hur fyller jag i min spelkupong?

Det är snabbt och enkelt att spela hos Lottoland. Så här gör du för att spela.

Välj ett femsiffrigt tal med nummer från 0 till 9. Välj hur stor andel (insats) du vill spela med.

Klicka på ”Skicka in” och betala i kassan. Vänta på dragningen och invänta dina resultat.

Kan jag spela med DubbelJackpot på Jullotteriet?

Ja, vår specialfunktion DubbelJackpot är tillgänglig med spel på Jullotteriet. Du kan alltså dubbla din vinst i den högsta vinstnivån.

Hur stor är chansen att jag vinner?

En av anledningarna till att detta lotteri är så pass populärt är dess goda vinstchanser. Chansen att du vinner en El Gordo-jackpot är 1 på 100 000, vilket är långt bättre odds än andra lotterier.

Chansen att du vinner pengar och går plus på Jullotteriet är ungefär 1 på 10, medan chansen att du vinner tillbaka din insats är 1 på 5.

Var och när äger dragning rum?

Den 22 december. Dragningen tar plats i Madrid i Spanien och brukar ta ungefär tre timmar. Dragningen börjar ofta på morgonen, runt kl. 10, svensk tid.

Hur går dragningen till?

Nästan 90 procent av Spaniens befolkning tittar på dragningen i Jullotteriet. Jackpotten, El Gordo, kan dyka upp när som helst i dragningen, något som ökar spänningen.

Själva dragningen är något av ett spektakel, där barn från skolan San Ildefonso sjunger de dragna numren framför en panel med inspektörer.

Hur vet jag om jag har vunnit?

Hos Lottoland meddelas du automatiskt via e-post om du vinner. Din vinst sätts även in på ditt konto hos Lottoland och du kan därefter göra en utbetalning till ditt bankkonto.

Behöver jag betala skatt på mina vinster?

Så länge du bor och spelar i Sverige behöver du inte betala skatt på dina vinster. Vinster på turspel inom EU/EES-området är skattebefriade i Sverige

Är Loteria de Navidad det största lotteriet i världen?

Loteria de Navidad – Jullotteriet – beskrivs ofta som världens största lotteri. Detta på grund lotteriets stora vinstpott.

Hur gammal måste jag vara föra att spela?

Du måste vara minst 18 år gammal för att spela på Jullotteriet hos Lottoland.

Hur har ni räknat ut jackpotten på 22 miljarder kr?

Den sammanlagda jackpottsumman beräknas på värdet i vinstnivåerna 1 till 3.