Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

12 augusti 2016

En utförlig guide!

Hur man spelar Lotto

Är det kanske första gången du spelar lotto? Lottoland ger dig en fullständig guide till Sveriges Lotto med Drömvinsten. Läs vidare för att snabbt ta reda på hur det här med lotto egentligen går till ­ – vare sig du väljer att spela här hos oss eller något annat spelbolag.

Hur man spelar Lotto

För somliga kan Lotto med Drömvinsten tyckas vara ett något komplicerat lotteri. Vi tar här med dig på en liten rundtur och visar dig hur du spelar. I artikeln kommer du bland annat lära dig allt om: 

  • Hur du väljer dina nummer 
  • Speldagarna onsdag och lördag 
  • Vad LOTTO 1 & 2 är 
  • Hur Tilläggsspel och Drömvinsten fungerar 
  • Hur nya spelare kan spela gratis på lotto 

Fyra chanser att vinna

När du spelar Sveriges Lotto har du upp till hela fyra chanser att vinna. Hur kommer det sig? Jo, därför att när du spelar på Lotto har du möjlighet att vinna på:

  • LOTTO 1 & 2
  • Tilläggsspel
  • Drömvinsten

Spelen ovanför ger dig alltså totalt fyra chanser att vinna. Men vad är egentligen LOTTO 1 & 2, Tilläggsspel och Drömvinsten? Fortsätt att läsa för att ta reda på mer.

Så spelar du på LOTTO 1 & 2

Sveriges Lotto har två stycken speldagar varje vecka – onsdag och lördag. Varje speldag har i sin tur två stycken dragningar – LOTTO 1 & 2. När du fyller i din spelkupong väljer du om du vill spela på endast LOTTO 1 eller både LOTTO 1 och 2 samtidigt. Det kostar 3 kr att spela en rad på en av dragningarna. Spelar du således en rad på både LOTTO 1 & 2 kostar det 6 kr. Efter du valt vilka dragningar du vill vara med i väljer du vilken speldag du vill spela på, antingen onsdag eller lördag. Du kan även välja antal spelveckor och på så sätt spela flera veckor i följd. 

Hur du väljer dina nummer 

För att spela på Lotto måste du först och främst välja dina nummer i spelfälten. Du spelar med samma nummer på både dragningarna i LOTTO 1 & 2. För att spela kryssar du helt enkelt i 7 stycken nummer mellan 1 till 35. I dragningarna för LOTTO 1 och LOTTO 2 kommer 7 stycken vanliga nummer att dras och 4 stycken tilläggsnummer. Om de 7 nummer du har valt i ditt spelfält motsvarar de 7 nummer som dyker upp i dragningen för antingen LOTTO 1 eller 2 vinner du en jackpot. Tilläggsnumren gäller endast för Vinstnivå 2, där du vinner om du prickar 6 + 1 rätt. Nedan finner du vinstplanen för lotto:

VINSTPLAN FÖR SVENSKT LOTTO
Vinstnivå ANTAL RÄTT
Vinstnivå 1 7 rätt
Vinstnivå 2 6+1 rätt
Vinstnivå 3 6 rätt
Vinstnivå 4 5 rätt
Vinstnivå 5 4 rätt

 

 

 


Så spelar du Tilläggsspel

Om du väljer att spela Lotto med ett Tilläggsspel har du inte bara chans att vinna i vinstnivåerna för Tilläggsspelet, du har även chans att vinna Sveriges största jackpot – Drömvinsten.

För att spela med ett Tilläggsspel behöver du bara kryssa för din insats i spelfältet. Du kan satsa antingen 10, 20 eller 30 kr. För att vinna Drömvinsten behöver du 7 rätt på Sveriges vanliga Lotto samt minst 2 rätt på dragningen i Tilläggsspelet.

Men du behöver inte vinna Drömvinsten för att vinna stort. Tilläggsspelet har nämligen en separat dragning med flera vinstnivåer. För att vinna i dessa väljer du dina 7 Tilläggsnummer. Dragningen i Tilläggsspelet sker strax efter dragningarna i Lotto på onsdagar och lördagar. I tilläggsdragningen gäller det att matcha raden som dyker upp i dragningen. Skillnaden mot Lottodragningen är att du måste matcha dina nummer i korrekt följd – antingen framlänges eller baklänges.

Vi vet att det kan låta komplicerat, så låt oss ta ett exempel. Låt oss säga att du spelat med Tilläggsnumren 1,2,3,4,5,6,7. I dragningen för Tilläggsspelet dras följande rad: 5,3,1,1,6,7. Du har prickat 2 rätt i följd från det högra ledet –  nummer 6 och 7. Du har därmed i detta exemplet vunnit den lägsta vinstnivån i Tilläggspelet och tar hem 80 kr.

Så här ser Tilläggsspelets övriga vinstnivåer ut. Notera att vinsterna i Tillägsspelet är fasta.

VINSTPLAN FÖR TILLÄGGSSPEL
Antal rätt Vinst (insats: 10 kr)
7 rätt 10 000 000 kr
6 rätt 250 000 kr
5 rätt 20 000 kr
4 rätt 2 000 kr
3 rätt 200 kr
2 rätt 80 kr

 


I tabellen ovanför är vinsterna räknade på en insats om 10 kr. Satsar du istället 20 eller 30 kr kan du dubbla eller tredubbla din vinst. Du kan alltså som mest vinna 30 miljoner kronor på Tillägsspelet.

Så fungerar Lottolands DubbelJackpot

Varför inte ta chansen att dubbla din drömvinst? Lägg bara till Lottolands exklusiva funktion DubbelJackpot till ditt spel. Dra DubbelJackpot knappen från vänster till höger i spelfältet för att lägga till denna funktion till din lott. Priset på en DubbelJackpot varierar beroende på om du väljer att spela flera rader samt om du väljer att spela med ett Tilläggsspel samt på LOTTO 1 och 2. Du ser enkelt hur mycket du betalar för din DubbelJackpot genom att kika på den totala summan att betala, som du hittar till vänster om knappen ”Skicka in”

Nya spelare kan prova gratis

Lottoland är ett av världens största spelbolag för spel på lotto. Vi har över tre miljoner spelare. Är du sugen på att fimpa spelombudet och prova att spela med oss? Om du är ny spelare hos oss får du gärna prova en gratis rad på Lotto med Drömvinsten

Emma

Här skriver jag om lottonyheter, vinnare och annat lottospelare kan tänkas vara intresserade av. Kommentera gärna under artiklarna om du har några frågor.