Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

27 november 2015

Infografik

20 lyckobringare och symboler för styrka

Från kattögon till fiskfjäll! I denna guide får du hela listan med lyckobringare och andra symboler för styrka, tur och framgång. Huruvida dessa fungerar eller inte återstår dock att se...  

20 lyckobringare och symboler för styrka

 

Lyckobringare från hela världen

Vi kan inte garantera vinsten, även om du skaffat både häroldsstav och hartass. Likväl, för den något vidskeplige ger vi er härmed några av världens vanligaste lyckobringare. Lycka till! 

Lyckobringande symboler från hela världen

Kattöga

I Indien anses mineralen kattöga kunna skydda dina intressen och hålla ordning och reda bland finanserna. Den hårda mineralen är en typ av krysoberyll.

Kaducé

En kaducé är en häroldsstav från antikens Grekland. Den sägs skydda mot sjukdom samt främja handel och ekonomi. Staven bars av guden Hermes.

Bambu

I den kinesiska kulturen representerar bambu tur och lycka, pengar och framgång. I läran om feng shui anses det lyckobringande att ställa en bambuplanta i hemmets sydöstra del.

Fatimas Hand

Fatimas hand – även kallad Hamsa – är en muslimsk symbol för gudomligt beskydd och bärs ofta som lyckoamulett eller annat halssmycke.

Stege

I det antika Egypten placerades stegar i gravkammare för att hjälpa de dödas själar att nå himlen. Av detta skäl symboliserar nu stegarna lycka. Men akta dig för att gå under en!

Hästsko

Hästskon är en välkänd symbol för tur. Det sägs att om den pekar uppåt har du turen på din sida, men om den pekar nedåt kan du drabbas av olycka.

Ekollon

Engelsmännen brukade bära torkade ekollon under den normandiska erövringen för att skyddas mot deras våld. Ekollonen ansågs ge tur, framgång och styrka.

Ägg

Att ge någon ett ägg anses medföra tur eftersom det symboliserar fertilitet och pånyttfödelse. I England anses ett vitt ägg medföra tur och ett brunt ägg otur.

Fyrklöver

En av de kändaste symbolerna för tur är fyrklövern. I kristendomens mytologi sägs det att när Eva bannlystes tog hon en fyrklöver med sig för att kunna påminnas om paradiset.

Fica-tecknet

Medan mano fico – en knuten näva – idag är en obscen gest i Brasilien och många medelhavsländer, är den även symbol som sägs skydda mot det onda öget.

Drömfångare

Bland Nordamerikans ursprungsbefolkning ansågs drömfångare kunna skydd mot krafters intrång i drömmen. Den är än idag en välkänd symbol.

Tumi

Tumi är en yxa som bland annat användes under ceremoniella riter i Inkariket. I Peru är det fortfarande vanligt att se denna symbol på väggar och dörrar eftersom den anses lyckobringande.

Fiskfjäll

I polen äter man traditionellt karp på julafton. Fjällen från fisken förvaras efteråt i plånboken under hela det påföljande året. Det sägs medföra tur och framgång.

Nazar

En nazar är ett ögonformat objekt – en slags amulett – som sägs skydda mot olycka och mörka krafter, samt det ständigt återkommande onda ögat.

Nummer 8

I kinesisk kultur används ofta detta nummer när det är dags att planera viktiga evenemang. Kinesiskans ord för ”åtta” och ”framgång” har ett snarlikt uttal. Just därför anses numret medföra tur.

Maneki-neko

Dessa lyckobringande katter kan ofta ses i skyltfönstren till japanska butiker. Deras symbolik varierar men de anses ofta kunna locka besökare.

Grodor

När Australiens aboriginer kom till kontinenten troddes det att grodor framkallade åska och regn, något som givetvis behövdes för jordbruket. Snart blev grodor en symbol för välstånd och framgång.

Grisar

I Tyskland sägs det att grisar representerar framgång och rikedom. En nyårstradition är att ge bort marsipangrisar för att önska någon lycka och framgång.

Syrsor

Bland Nordamerikas ursprungsbefolkning ansågs syrsor lyckobringande. Att härma deras läten ansågs dessutom mycket respektlöst.

Elefanter

På grund av deras intelligens och långa liv representerar elefanter ofta visdom. De sägs också vara  lyckobringande, inte minst i Indien där de kopplas till guden Ganesha.

Fladdermöss

I Kina anses fladdermusen Lasiurus borealis skydda mot ondska och är således en lyckobringande symbol. Symbolen bärs ofta i en amulett.

Skalbagge

I Egypten ansågs skalbaggar symbolisera soluppgången och de skyddade från ondska. De heliga skalbaggarna representerar pånyttfödelse och förändring.

 

Tess

Tjaba, kära läsare! Har man inte tur i kärlek så får man skriva om lotto. Det var ungefär så jag tänkte. Nu älskar jag det! Har ni några frågor om mina artiklar eller tips på något jag kan skriva om? Lämna gärna en kommentar här nedanför så fixar jag det på studs. Lycka till!