Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

01 juni 2016

Stor undersökning

Blir du lyckligare av att vinna på lotto?

Alla drömmer vi någon gång om att ta hem den där riktigt stora jackpotten. Den som gör att vi kan förverkliga våra drömmar och slippa stressen. Visst gråter man hellre i en Rolls Royce än i en rostig Mazda 323 från 1993, men blir man egentligen lyckligare av att ta hem en vinst? En ny undersökning kan ha svaret. 

Blir du lyckligare av att vinna på lotto?

Flera undersökningar visar att lycka och njutning inte beror på hur mycket pengar du har, utan hur dessa används. Den amerikanska professorn Ryan Howell vid San Francisco State University publicerade en rapport som visar att kicken du får av att köpa en ny pryl är kortvarig.

– Den rationella tanken hos folk är att njutningen av materiella ting varar längre än en upplevelse. Men ganska snart upptäcker de att det är tvärtom, säger psykologiprofessorn Ryan Howell till tidningen The Wall Street Journal.

Det skulle i så fall innebära att du får ut mer av att ligga på en strand på Hawaii, dricka paraplydrinkar och räkna delfiner än att gasa runt en dyr sportbil i grannkvarteret.

Vidare visar forskning även på att hur pass lyckliga vi är till stor del är medfött. Enligt forskare bär vi på ett genetiskt bestämt “lyckointervall” som ser olika ut från person till person. Generellt sett kan man säga att ca 50 procent av vår lyckokvot sitter i våra gener, tio procent hänger ihop med vår inkomst och vårat arbete och hälsa. Resterande 40 procent hänger ihop med vad vi gör, och då framförallt hur vi tänker.

Det är väl kanske inte enbart pengarna i sig som kan göra dig lyckligare, utan snarare att ha möjlighet och tiden att göra vad du känner för utan att vara beroende av inkomsten från ett vardagligt arbete. En större lottovinst behöver nödvändigtvis inte köpa dig lycka, utan ger dig snarare friheten att själv bestämma över ditt eget liv.

Vilka drömmar skulle du uppfylla om du vann stort på lotto?

 

Lottolands undersökning: vad gör dig lycklig?

Framgång, pengar, berömmelse? familj? Vänner? – Vad är egentligen den sanna hemligheten till ett lyckligt liv?

Lottoland genomförde en undersökning i Storbritannien bland 2198 vuxna, män och kvinnor över 18 år med avsikt att ta reda på vad som gör dem lyckliga, och vad de skulle kunna tänka sig att ge upp under ett års tid i gengäld för 1 miljon brittiska pund (vilket motsvarar lite drygt 12 miljoner kronor)

Den första delen av undersökningen var ganska enkel, vi gav deltagarna en lista med 10 olika livsmål där vi bad deltagarna ranka de olika livsmålen mellan 1-10 där 10 är det minst viktiga och 1 är det viktigaste livsmålet. Vi fick en hel del intressanta svar på våra frågor när vi sammanställde svaren, håller du med om punkterna nedan?

Hela listan,

 1. God hälsa
 2. Finansiell trygghet
 3. En årlig utlandsresa
 4. Hitta kärleken
 5. Bli förälder
 6. Ett hektiskt och aktivt socialt liv
 7. Mer fritid
 8. Ett tillfredställande arbete, eller en tillfredställande karriär
 9. Äga sitt eget hem
 10. Besparingar på banken

Nu blir det plötsligen än mer intressant, då vi även frågade vad deltagarna i enkäten skulle tänka sig att ge upp under ett års tid i gengäld för 12 miljoner. Vi gav våra deltagare en lista på 5 olika saker att välja bland, och visst får man säga att resultaten är ganska anmärkningsvärda. Håller du med?

 • Jag skulle ge upp att använda min mobiltelefon under ett år - 76%
 • Jag skulle ge upp att dricka alkohol under ett år – 62%
 • Jag skulle sluta titta på TV under ett år – 37%
 • Jag skulle ge upp att träffa vänner och familj under ett år – 28%
 • Jag skulle ge upp sex i ett år – 23%

Naturligtvis kan vi bara spekulera i hur dessa val skulle se ut i praktiken, hur skulle du ha svarat på vår enkät, håller du med våra brittiska vänner i deras svar? Vi vill gärna höra din åsikt på Facebook!

 

Vad säger lottovinnarna själva? 

Följande citat hittar vi på världens största diskussionsforum från en spelare som 2001 vann lite drygt 30 miljoner dollar på MegaMillions.

“Min första tanke var att inte göra någonting. Men det blir snabbt tråkigt.” Sedan dess har den anonyme storvinnaren rest runt världen. “Maldiverna, Argentina, New Zealand och Franska Polynesien var de bästa resmålen. Nordkorea, Irak och Saudiarabien tyckte jag minst om,” säger vinnaren i diskussionstråden.

 

Hur skulle du leva efter en vinst?

Lycklig eller inte, visst kan vi komma överens om att det inte skulle sitta helt fel med att få möjlighet att bestämma över sitt eget liv? Att kanske få skämma bort nära och kära, ge den där trevliga kyparen lite extra dricks och inte titta så mycket på prislapparna när man är ute och handlar.

Kommentera gärna nedan hur du skulle spendera din tid och nyvunna förmögenhet om du skulle ha lyckan på din sida och vinna en större jackpott här hos Lottoland.

 

Emma

Här skriver jag om lottonyheter, vinnare och annat lottospelare kan tänkas vara intresserade av. Kommentera gärna under artiklarna om du har några frågor.