Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

23 oktober 2015

Makalös lönestatistik

Hur mycket tjänar kungen? Se roliga jämförelsen!

I den här artikeln jämför vi hur mycket Kungen tjänar med några vanliga svenska yrken. Läs vidare för att se det roliga resultatet.  

Hur mycket tjänar kungen? Se roliga jämförelsen!

För att sätta vår speciella prägel på denna artikel ger vi dig även information om exakt hur många år det tar för de olika yrkena att tjäna lika mycket som den högsta vinsten på EuroJackpot – ungefär 800 miljoner kronor!  

Så mycket tjänar de

Lottoland har här jämfört snittlön mellan yrken såsom läkare, präst, polis och lokalvårdare. Vi har också tagit reda på hur lång tid det tar för varje yrke att tjäna lika mycket som den högsta vinsten på EuroJackpot.

Kom ihåg att det endast kostar 20 kr per rad att spel EuroJackpot hos Lottoland, en webbplats för lotto med över 2 miljoner spelare. Nu fortsätter vi!

Så mycket tjänar Kungen

 

Så räknande vi ut det hela

I tabellen räknade vi på medellönerna i de olika yrkena. Givetvis skiljer sig löner inom yrkesgrupperna efter faktorer som till exempel erfarenhet. Lönen för statsministern baseras på de senaste uppgifterna om Stefan Löfvens inkomst.

Skattetrycket beräknade vi genom att använda hurmycketskatt.se. För samtliga yrken använde vi ett postnummer i centrala Stockholm för att räkna ut skattetrycket och den återstående summan efter grundavdrag, statlig skatt, kommunalskatt samt avdrag såsom jobbskatteavdraget. I beräkningen ingår även allmän pensionsavgift och begravningsavgift.

 

Hur får Kungen pengar?

Kungahuset får in pengar från alla möjliga håll och kanter. Men själva intäkten som vi skattebetalare står för kallas apanage. Hur stort apanaget är bestäms av regeringen men det ligger på omkring 120 miljoner kronor. I tabellen ovanför har vi räknat på ett apanage på 120 000 000 kr, men det här är en siffra som kan variera något från år till år.

Tyvärr har vi inte mycket insyn i hur detta apanage spenderas, något vårt kungahus själv bestämmer över. Vi vet alltså inte exakt hur mycket Kungen behåller som fickpengar. Apanaget ska räcka till kungahusets olika utgifter såsom resor, personalkostnader och underhåll av byggnader.

Kungahusets ekonomi hanteras av de kungliga hovstaterna, som totalt har fyra ansvarsområden:

  • Hovstaten
  • Slottsstaten
  • Kungliga Djurgårdens förvaltning
  • Kungafamiljen

Hovstaten

Här ingår bland annat utgifter och kostnader för Kungens resor. Enligt kungahuset.se ska det även täcka ”kostnaderna för Riksmarskalksämbetet med stabsavdelningar för personal och ekonomi, Informationsavdelningen, Hovmarskalksämbetet och Drottningens hovstat (som administrerar Konungens och Drottningens olika aktiviteter samt hushållet), Kronprinsessans hovstat samt Hovstallet (transporter med bil och häst samt vård av museala vagnar och selar). Det går inte att få någon fullständig insyn i hur Hovstaten spenderar anslaget.

Slottsstaten

Anslaget till Slottsstaten uppgick till ungefär 61 miljoner kronor år 2013. Här ingår även kostnader för sammanlagt 117 heltidstjänster. Förutom anslaget “tillkommer inkomster från visningsverksamhet.”

Kungliga Djurgårdens förvaltning (KDF)

Denna förvaltning är självfinansierad och förvaltar Stockholmsområdet på uppdrag av Kungen. I deras ansvarsområde ingår även Hagaparken och Ulriksdal.

Kungafamiljen

Det här är kungafamiljens privata ekonomi. Enligt hovets webbplats ingår här Solliden på Öland och Stenhammar.

 

Källor:

http://www.dn.se/ekonomi/kinberg-batra-fajtas-med-statsministern-om-hogsta-lonen

http://www.kungahuset.se/monarkinhovstaterna/ekonomi.4.7c4768101a4e8883780001030.html

http://www.lönestatisik.se.

 

Tess

Tjaba, kära läsare! Har man inte tur i kärlek så får man skriva om lotto. Det var ungefär så jag tänkte. Nu älskar jag det! Har ni några frågor om mina artiklar eller tips på något jag kan skriva om? Lämna gärna en kommentar här nedanför så fixar jag det på studs. Lycka till!