Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

21 januari 2015

Läs och förundras!

Lottohistoria – 5 fantastiska fakta

Visste du att en biblisk superkändis blev kastad i vattnet efter att ha förlorat på lotto? Eller att en fransk nationalhjälte och filosof gjorde en förmögenhet efter att ha överlistat nationallotteriet?  Du behöver inte vara någon historieexpert för att uppskatta dessa 5 fakta om lotteriets historia. 

Lottohistoria – 5 fantastiska fakta

Lotteriet gör dig inte bara rik. Själva spelet i sig har också en rik historia. 

Jag har dykt ner i historieböckerna  för att luska fram några intressanta fakta du kan skratta eller hänga hakan åt. 

Glöm inte bort att skicka in dina rader innan du börjar läsa. 

1. Biblisk superkändis slängd i vattnet 

Jona blev slängd i vattnet efter att ha förlorat på lotto

Jag snackar givetvis om Jona, en av Gamla Testamentets profeter, där han också har en bok uppkallad efter sig.

I ett kapitel av den internationella bästsäljaren så drar Jona på en seglats. Gud ville att han skulle ta sig från A till B. Jona ville istället resa i motsatt riktning. Du behöver inte vara religiös för att förstå att det här var ett oklokt beslut. 

Hur som helst. Jona är på båten när det plötsligt blåser upp till storm. Det är här det hela blir intressant. Sjömännen börjar snart skylla på varandra för att ha orsakat stormen, såsom sjömän ofta gör. 

För att avgöra vems fel det egentligen är beslutar de sig för att hålla ett bisarrt lotteri. 

Du får inga extrapoäng för att gissa vem som torskar. Jona drar kortaste strået och blir kastad överbord. 

Men tack och lov räddas Jona, om än på ett ovanligt sätt. Han blir svald levande av stor visk eller val, beroende på hur man ser på saken. Givetvis överlevar han inuti magen på fiskvarelsen. Det ger honom nog med tid att ta sig en funderara och återigen finna gud. En av historiens första lottoförlorare blir senare uppspolad på en strand.

2. Ett lotteri finansierade ett av världens underverk   

Kinesiska muren finansierades delvis genom ett lotteri

Kinesiska muren, ett av världens sju nya underverk, byggdes på 200-talet f.K. 

Det är en myt att muren är det enda mänskliga byggnadsverk som kan ses från månen. Faktum är att den inte kan ses överhuvudtaget därifrån. Men den är väldigt lång. Den mäter totalt hela 8 852 km. 

När den byggdes kostade inte bara muren många människoliv. Den var även dyr i ordets bokstavliga bemärkelse. För att täcka kostnaderna finansierades den delvis genom intäkterna från lottoverksamhet. 

 

3. Historiens bäste retoriker hatade lotto 

Cisero hade en del att säga om loto

Retorikens rockstjärna nummer ett, Cicero, nämns ofta som en av historiens störste talare. Roms historia skulle inte vara fullkomlig utan honom. 

Men vad hade han egentligen emot lotto? 

På den tiden var inte lotto ett rättvist turspel. Istället använde bedragare chansspel som en ursäkt att lura på folk falska förutsägelser om framtiden. Det är snarlikt det strunt som många så kallade siare kränger även idag. Ciceros ord om saken står sig fortfarande: 

"Hela systemet med att kuna förutsäga framtiden med hjälp av lotter är ett påfund av bedragare, som endast är intresserade av att tjäna pengar."

4. Kungen som vann på sin egen lottodragning 

Ludvig XIV vann på sitt eget lotteri

Ludvig XIV av Frankrike, även kallad solkungen, hade det bra under sina år som regent (1643 till 1715). Han badade i otänkbar lyx och rikedom. 

Han renoverade vad som praktiskt taget var en jaktstuga till det palats som idag står i Versailles.

Kanske började pengarna till slut sina, vem vet. Någon anledning till att blåsa sina kompisar i ett eget lotteri måste han nog haft. 

Vad gjorde han då? Han organiserade ett lotteri på sin brölloppsdag, där gästerna kunde spela om olika vinster. Inget fel med det. 

Men när lottoresultaten offentliggjordes var folk inte särskilt nöjda. 

Misstag hade begåtts. Det visade sig att kungen och hans närmsta krets kammat hem samtliga storvinster. Gästerna blev förbannade. Ursäkter gjordes och kungen blev tvungen att betala tillbaka sina vinster. 

5. Hur den franske filosofen överlistade lottoteriet 

Voltaire överlistade franska nationallotteriet

Voltaire, den kände franske tänkaren, tjänade inte bara pengar på att sälja pamfletter. En av 1800-talets stora stänkare hade ett bättre sätt att håva in pengar. 

Voltaire skulle senare bli känd för att säga saker såsom "Jag håller inte med din åsikt, men jag skulle dö för din rätt att uttrycka den". 

Men innan dess blev han svinrik på att överlista Frankrikes nationallotteri, tillsammans med sin vän, matematikern Charles Marie de la Condamine. 

De två tjänade vansinnigt med pengar på sitt lottosystem innan Frankrikes styrande makter kom dem på spåren. 

 

 

 

Tess

Tjaba, kära läsare! Har man inte tur i kärlek så får man skriva om lotto. Det var ungefär så jag tänkte. Nu älskar jag det! Har ni några frågor om mina artiklar eller tips på något jag kan skriva om? Lämna gärna en kommentar här nedanför så fixar jag det på studs. Lycka till!