Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

03 februari 2017

Lottohistoriens mest lönsamma lottonummer

Vilka lottonummer dras mest?

Lottospelare ägnar ofta mycket tid och tanke på sina rader innan de lämnas in. Många nummer är överanvända då en del spelare anser att vissa nummer är mer lyckosamma än andra, samtidigt som andra nummer inte alls spelas lika ofta då de anses föra otur med sig. När du nu spelar lotto här hos Lottoland vill du ju givetvis välja vinnande nummer. Kan verkligen turen och vidskepelse ha någon inverkan på  de lottonummer som dras? Läs vidare i vår guide för att ta reda på mer!

Vilka lottonummer dras mest?

Två av de största EuroMillions vinnarna kommer ifrån England. Colin och Christine Weir vann smått ofattbara 160 miljoner pund, vilket motsvarade lite drygt 1,8 miljarder svenska kronor. En ganska skaplig slant får man säga. Vilka nummer de hade spelat? 17, 19, 38, 42 samt 45 och dessutom de så kallade stjärnnumren, 9 och 10. Deras vinst gjorde paret på ett ögonblick lika rika som paret Beckham. 

Av parets vinnande nummer så är det bara nummer 19 som finns med på listan över de 10 nummer som dragits mest frekvent i EuroMillions. Dock är inget av deras vinnande nummer med på topp-10 listan över de nummer som dragits minst gånger.

Rekordvinst på EuroMillions

Vidare kan vi berätta om paret Adrian och Gillian Bayford som kammade hem den hittills högsta EuroMillions jackpotten, denna rekordvinst vanns under 2012 och de vinnande numren var: 50, 21, 17, 48, samt 11 med stjärnnumren 9 och 10. Hur mycket kammade då paret Bayford hem? Lite drygt 149 miljoner pund, vilket omräknat i svenska kronor var ca 1,9 miljarder kronor. 

Deras vinnande nummer inkluderade nummer 48, vilket är ett av de minst förekommande numren historiskt sett i dragningarna av EuroMillions, endast 46, 41, 2 samt 32 har dragits färre gånger. Nummer 50 dock är det nummer som dragits flest gånger i lotteriet, då numret dragits hela 109 gånger sedan lanseringen av EuroMillions. 

Det är även värt att notera att båda paren hade stjärnnumren 9 och 10. Nummer 9 ligger på delad förstaplats över de mest dragna stjärnnumren, samtidigt som nummer 10 ligger på andraplats över de nummer som dragits minst gånger, efter nummer 11. 

När vi ändå pratar om EuroMillions måste vi ju nämna den anonyma spelaren från Portugal som i slutet på oktober 2014 kammade hem hyggliga 190 miljoner euro, lite drygt 1,9 miljarder kronor. Vinnaren som valt att vara anonym hade spelat följande nummer: 3, 9, 20, 30, samt 42 med stjärnnumren 1 och 6. Ironiskt nog så hade denna lyckliga vinnare inte spelat ett enda av de mest frekvent dragna numren och kammade ändå hem en sådan rejäl vinst, detta är en viktig poäng att komma ihåg. 

Världens största lotterier

Amerikanerna i galna i lotto och det är även i det stora landet i väst vi hittar de två största lotterierna i världen, PowerBall och MegaMillions. Den hittills största enskilda lottovinnaren i USA var Gloria MacKenzie som kammade hem enorma 590 miljoner dollar i maj 2013. En summa som i svenska kronor räknat uppgår till över 4 miljarder kronor. Fyra tusen miljoner alltså, det går ju nästan inte att greppa.

Denna lyckliga kvinna bosatt i Florida hade spelat dessa nummer: 10, 13, 14, 22 samt 52 med PowerBall numret 11. Av hennes PowerBall nummer hittar vi inga nummer bland de 15 mest dragna numren, inkluderat nummer 13 vilket är ett nummer många vidskepliga lottospelare ofta undviker då det anses föra otur med sig. 

Paret Lisa och John Robinson heter paret som i början på 2016 kammade hem världens hittills största jackpot, lite drygt 12,8 miljarder kronor låg jackpotten på. Dock var det 3 vinnare som fick dela på denna rekordvinst. Inför dragningen som nästan får betäcknas som masshysteri såldes i USA över 600 miljoner lotter. Lite drygt 2 miljarder kronor plockade Lisa och John hem, en summa de beslutade sig för i form av en engångsutbetalning. De historiska numren? 4, 8, 19, 27, 34 samt PowerBall numret 10. 

Endast nummer 19 finns med på listan över de 10 mest dragna numren, och inget av numren finns med på listan över de nummer som dragits minst gånger, en lista som förövrigt domineras av nummer mellan 50 till 69. I flera lotterier har två nummer en vana att ofta dyka upp tillsammans, som till exempel nummer 32 och 41 i PowerBall (inträffat 33 gånger totalt hittills) eller 11 och 29 i EuroMillions (18 gånger hittills) men inga av dessa stora vinnare dessa nummer tillsammans på sina vinnande rader. 

Nummer 7 som i västerländsk kultur anses vara ett lyckobrigande nummer har faktiskt aldrig dragits i någon av de allra största jackpot dragningarna. Dock visar studier att det är 25% större chans att spelare väljer just detta nummer jämfört med andra nummer när de skriver ner sina rader. 

Som vi alla vet så har ju slumpen inget minne, och alla nummer har precis lika stor chans att bli dragna men det är lite lustigt hur vissa nummer dras oftare eller mer sällan än andra. Vi ger en överblick nedan över de populäraste lotterierna och vilka nummer som dras oftast på respektive lotteri. 

EuroMillions

På denna Europeiska lotto gigant dyker oftast några av dessa nummer upp i dragningarna: 50, 44, 4, 19, 38 samt 23. Det mest dragna numret är 50 och det minst dragna numret är 46. 

PowerBall

Vilka nummer dras då mest frekvent på vad som oftast refereras till som världens största lotteri, PowerBall? 26, 22, 16, 41, 42, 40 som dras mest frekvent. Tittar vi till exempel på nummer 26 så har detta nummer dragits hela 265 gånger fler än till exempel nummer 66. 

MegaMillions

På MegaMillions är det dessa nummer som dras mer frekvent än andra: 35, 2, 39, 29, 46 samt 17. Nummer 35 har till exempel dragits hela 196 gånger, vilket kan jämföras med nummer 67 som endast dragits vid 10 tillfällen. En rejäl skillnad får man säga. 

UK Lotto

På detta lotto är det 40, 23, 38, 33, 30 samt 44 som dras mer frekvent än andra nummer och vidare är det nummer 1 som dragits minst gånger, nämligen 67 gånger. 

Irlands Lotto

De nummer som hittills dras mest frekvent på Irlands lotto är, 5, 8, 17, 29, 31 samt 39. Dock är det ett lotto som har genomgått många förändringar genom åren, för flera år sedan så spelades detta lotto som ett spel om 36 nummer, det har nu gått upp till 47 nummer. 

Turnummer?

Denna statistik har sammanställts sedan dragningarna påbörjades och beträffande "turnummer" så visst är det så att även om vissa nummer dras mer frekvent än andra nummer så betyder det dock inte att de dras tilsammans oftare. Dessutom så är många lottospelare medvetna om denna statistik så risken finns att om du väljer att lämna in dina rader på ett lotteri baserat på de nummer som dras mer frekvent, att du då måste dela din eventuella vinst med andra spelare.

När du spelar du hos Lottoland kan du genom att utnyttja vår exklusiva tilläggsfunktion "Nummersköld" skydda din eventuella jackpotvinst och du slipper då dela den med eventuella andra vinnare.

Kanske har du dina egna lyckonummer, eller har du blivit inspirerad att testa lyckan med några av numren ovan som dras mer frekvent? Hursomhelst, man måste delta för att kunna vinna och det finns flera enorma jackpottar att vinna just nu! Vinn flera miljarder på PowerBall eller MegaMillions, eller föredrar du kanske de Europeiska lottogigantenerna, EuroJackpot eller EuroMillions?

Emma

Här skriver jag om lottonyheter, vinnare och annat lottospelare kan tänkas vara intresserade av. Kommentera gärna under artiklarna om du har några frågor.