Din kundvagn är tom.
Vinnare 02 augusti 2021
Guldmynt, juveler och arkeologiska fynd
Skatter som begravts och återfunnits – kan du finna nästa stora fynd?
Alla har vi nog någon gång fantiserat om huruvida om det ligger guldmynt på havets botten där vi plaskar omkring eller om de där antika prylarna på farmors vind kanske i själva verket är värderade till flera hundratusen kronor. Det finns dock vissa detaljer som utmärker om ett specifikt föremål faktiskt kan vara utav värde. Ta lärdom från skatterna som återfunnits och plocka fram äventyraren i dig för att kanske finna nästa gömda pärla. I denna artikel kommer vi att gå igenom följande punkter:
• Sveriges största guldskatter
• Fem gömda skatter i världen som återfunnits
• De bortglömda skatterna – och din nästa förmögenhet?
• Hur hittar man en skatt?
• Skattjakt eller jackpottjakt – vad har bäst odds?
• Öka pulsen med äventyrliga spelautomater
Sveriges största guldskatter
Låt oss börja med de skatter som länge legat i skymundan för att sedan blivit återfunna av lokala bybor. Nedan är de tre största guldskatterna som hittats i Sverige.
1. Hårt trädgårdsarbete lönar sig
Tapio Lund och hans fru Asta från Trollhättan fick sig en ordentlig överraskning när de påtade i trädgården en varm sommardag 1990 och kom över ett blänkande metallföremål av en slump. Men ringen var inte fager och hamnade därav i en gammal byrålåda. Det var inte förrän fem år senare som Tapio gav ringen en extra tanke och bestämde sig för att kontakta ett museum. Efter att en arkeolog undersökt objektet kunde det konstateras att ringen var i själva verket en 2000 år gammal halsring i guld och klassificerades därmed som den tredje största guldskatten i Sverige, något som gjorde paret 250 000 kronor rikare.
2. Sveriges största guldskatt
Det största guldfyndet i Sverige hittades å andra sidan för flera hundra år sedan, närmare bestämt 1774. Skatten, som brukar refereras som Tureholmskatten, återfanns i Trosas kommun och bestod främst av en stämpelornerad halsring och beslag som tillsammans vägde hela tolv kilo. Då skatten uppkom på sätesgården Tureholm blev det greven Nils Adam Bielke som blev tilldelad ersättningen. Efter fyndet skingrades den massiva guldskatten, men några av dess kvarlevor ligger idag bevarade på det Historiska museet i Stockholm och är inräknade i de 50 kilo förhistoriskt guld som har hittats i Sverige genom åren.
3. Största bevarade guldfyndet i Sverige
Tillskillnad från Tureholmskatten är den så kallade Timboholmskatten den största bevarade guldskatten med sina sju kilo. Fyndet bestående av två guldtackor, två guldringar och två kedjor av spiralringar hittades 1904 i Timboholm, endast några kilometer från Skövde. Tillsammans motsvarade föremålen cirka 24 karat och sägs härstamma från romerska solidusmynt. De fyra arbetarna som gjorde anspråk på skatten tilldelades 20 000 kronor att dela på, vilket i dagens kurs speglar ungefär 1 miljon kronor.
Fem gömda skatter i världen som återfunnits
Vänder vi oss däremot till återfunna skatter runt om i världen kan vi konstatera att ännu större rikedomar har upptäckts av allt från arkeologer till alldeles vanliga människor. Följande lista är utan inbördes ordning:
1. Forrest Fenns intensiva skattjakt
Skattjakten som har pågått i tio år och sägs ha involverat tiotusentals rikedomslystna amerikanare och orsakat minst två dödsfall, har äntligen kommit till ett slut. Skatten, bestående av en bronskista fylld av bland annat guldmynt och juveler, var begraven i de Klippiga bergen i USA av den notoriske och förmögna konsthandlaren Forrest Fenn som gömt ledtrådar i sin självbiografi publicerad 2010. Den efterlängtade skatten, värderad till ungefär 2 miljoner dollar, fanns tillslut av en 32-årig student från Michigan som knäckte den kryptiska koden i Forrests diktverser.
2. Världens största havsskatt
Att havet kan gömma många dolda skatter kommer knappast som en överraskning med tanke på alla de fartyg lastade med dyrbara gods som genom åren har färdats jorden runt. År 2015 hittades vad som sägs vara världens största skatt på havets botten – det spanska skeppet San José som varit försvunnet sedan 1708. Skeppsvraket hittades utanför Colombias kust och ombord fanns det skatter bestående av smaragder, ädelstenar och silver som sägs tillsammans vara värda över 17 miljarder dollar.
3. Amatör till skattjägare fann artefakter från 600-talet
Ponera att du precis införskaffat dig en metalldetektor och ger dig ut på en liten upptäcktsfärd. Till din förvåning börjar metalldetektorn pipa och du börjar febrilt att gräva i marken för att sedan upptäcka att du just kommit över artefakter värda en avsevärd förmögenhet. Detta var precis vad som hände den 55-åriga amatörarkeologen Terry Herbert som en dag år 2009 var ute och letade skatt med sin metalldetektor i Staffordshire, England. Efter att han grävt fram föremål i fem dagar anmälde han tillslut fyndet som visade sig vara en anglosaxisk guldskatt och en utav de viktigaste arkeologiska fynden i Englands historia. Enligt engelsk lag ska upphittaren tilldelas hälften av den upphittade förmögenheten, något som kom väl tillhands för den arbetslösa skattjägaren.
4. Fann svärd och smycken från bronsåldern
En annan amatörarkeolog utrustad med en metalldetektor pusslade ihop en del av Skottlands historia med sitt unika fynd nära byn Peebles, strax utanför Edinburgh. Efter han anmält upptäckten till den skotska regeringen slog han och hans vänner läger på upptäcktsplatsen i 22 dagar medan arkeologer grävde fram artefakterna. Dessa inkluderade bland annat en hästsele, smycken, ornament och ett 3000 år gammalt svärd.
5. Far och son grävde fram vikingaskatt
År 2007 vändes tillvaron uppochned för David Whelan och hans son Andrew när de upptäckte en vikingaskatt begraven i Harrogate, England. Det otroliga fyndet bestående av bland annat 617 silvermynt, en silverkopp, samt andra silverfragment visade sig nämligen vara värt över 1 miljon pund (motsvarande cirka 11,5 miljoner kronor). Skatten kan dateras till 900-talet och tros härstamma från en förmögen viking som gömt sina ägodelar efter erövringen av vikingariket Northumbria.
De bortglömda skatterna – och din nästa förmögenhet?
Även om många utav världens alla skatter har blivit återfunna och idag ligger bevarade på historiska museum för åskådare att beundra, finns det ändock flertalet skatter som fortfarande sägs vara gömda. Nedanstående lista representerar några av de gömda skatter som fortfarande väntar på att bli upptäckta!
Montezumas skatt
Sägnen säger att skatten tillhörande aztekernas kejsare Montezuma är försvunnen sedan 1500-talet efter att ett blodbad brutit ut vid spanjorernas stormning mot riket. När spanjorerna försökte fly undan aztekernas motattack tvingades de göra sig av med skatterna i sjön Texcoco, Mexiko. Medan en teori fortfarande pekar på att Montezumas skatt befinner sig på botten av sjön, hävdar andra att den transporterats till Utah tillsammans med Montezumas uppgrävda lik.
Skatten från Lima
Vid ett uppror 1820 blev spanjorerna tvungna att gömma de otaliga mänger rikedomar de samlat på sig sedan erövringen av Inkariket på 1500-talet. De förlitade sig på att den brittiska kaptenen William Thompson skulle vaka över skatterna på sitt skepp Mary Dear, men till deras förvåning beslutade sig istället kaptenen på skutan för att stjäla fyndet. När William tillsammans med sin besättning blev tagna på bar gärning av spanjorerna blev han och hans första styrman skonade från avrättning mot att de skulle avslöja vart skatten begravts, men de hann inte komma längre än till Cocos Island i närheten av Costa Rica innan William och hans kompanjon lyckades fly. Skatten, bestående av guld, silver och smycken värda upp mot 200 miljoner dollar (cirka 1,6 miljarder kronor) har lockat till sig hundratals expeditioner sedan dess, men förblir än så länge ett olöst mysterium.
Den gyllene ugglan
I över 25 år har människor flockats till den franska landsbygden i ett försök till att leta efter den famösa ugglan – en bronsskulptur gömd av författaren under pseudonymnamnet Max Valentin. År 1993 publicerade han en bok med elva ledtrådar i from av gåtor som sägs leda till skatten, varav den som finner ugglan kommer tilldelas originalet i äkta guld och silver. Än så länge är det ingen som har lyckats lösa gåtan och tyvärr finns inte Max Valentin längre kvar vid liv för att ge nya ledtrådar.
Kapten Svartskäggs piratgömma
Innan Edward Teach, även under namnet kapten Svartskägg, tog sina sista andetag efter en förlorad strid mot de brittiska marinstyrkorna år 1718 hävdade han att han gömt en massiv skatt som ett resultat av alla hans plundringar. Hans skepp hittades 1996 på grund utanför North Carolinas kust men till arkeologernas besvikelse saknades skatten. Detta har i sin tur lett till en enorm jakt på ledtrådar runt om de karibiska öarna för att finna skatten från den notoriska piraten.
Ikoniska Fabergéägg på vift
Mellan 1885 och 1917 skapade juveleraren Peter Carl Fabergé 50 stycken Fabergéägg till den ryske tsaren. Men efter att den ryska monarkin störtades gick många av äggen förlorade. En efter en har de återfunnits, varav den senaste hittades av en slump på en loppmarknad år 2013. För den vill ta sig an miljonjakten på äggen finns det finns fortfarande sju stycken kvar som sägs vara på vift.
Hur hittar man en skatt?
Många uppfunna skatter har hittats av en ren slump, men det finns givetvis vissa knep som kan underlätta vid en skattjakt. Det viktigaste är förstås att bestämma sig för vart man ska leta. Även om de flesta skatter i Sverige har funnits på Öland och Gotland, samt i Mälardalen och Skåne kan ett värdefullt fynd även ligga under marken precis där du befinner dig just nu. Därav kan en metalldetektor komma till stor användning om du undersöker rabatterna hemma i trädgården. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns regler gällande för detta i Sverige. Exempelvis ägs allt upphittat gods som antas vara gamla fornfynd av staten, oavsett om det rör sig om guld, silver eller kopparlegeringar.
Om du mot förmodan skulle hitta vad du tror skulle kunna vara ett fornfynd är du därmed skyldig att kontakta länsstyrelsen för att låta arkeologer undersöka platsen noggrant. Om du själv fortsätter gräva kan du annars riskera att förstöra föremålet. Men var inte orolig, en ersättning blir alltid tilldelad den som finner ett fornfynd, varav summan givetvis beror på skattens skick och värde.
För att värma upp inför en riktig skattjakt kan du även testa på Geocashing, en form av skattjakt som blivit ett populärt fenomen i flertalet länder, inklusive Sverige. Denna högteknologiska variant involverar ledtrådar där du med hjälp av en GPS-enhet kan ge dig ut på en äventyrlig skattjakt – och finna riktiga fynd! Skatterna kan variera i storlek och i vissa fall kan du även välja att byta ut det upphittade föremålet mot något annat av liknande eller högre värde.
Skattjakt eller jackpottjakt – vad har bäst odds?
Eftersom oddsen för att hitta en gömd skatt är nästintill omöjlig att definiera kan det bli svårt att jämföra det mot att vinna en jackpott i en lottodragning. För att ge en överblick listar vi några av de största dragningarna på Lottoland och deras respektive möjliga chanser för att ro en jackpott i land.
Då lottodragningar såsom EuroMillions, PowerBall, MegaMillions och SuperEnalotto kan inbringa miljoner och till och med miljarder i vinstbelopp, kan deras vinstchanser verka aningen låga. Det är dock viktigt att komma ihåg att man kan vinna storslagna summor även i de lägre prisnivåerna. Se jämförelsen nedan mellan de olika dragningarna. För att ta del av hela vårt utbud kan du besöka vår översiktssida.
Odds för att vinna jackpotten | ||
---|---|---|
Lottodragning | Vinstchans för jackpott | Största jackpottvinst |
PowerBall | 1 : 292 201 338 | 1,586 miljarder dollar* |
MegaMillions | 1 : 302 575 350 | 1,537 miljarder dollar |
SuperEnalotto | 1 : 622 614 630 | 209 miljoner euro |
EuroMillions | 1 : 139 838 160 | 200 miljoner euro |
*Vanns av tre spelare
Öka pulsen med äventyrliga spelautomater
Känner du dig ändock fortfarande äventyrslysten men inte orkar ge dig ut på en riktig skattjakt finns det virtuella alternativ. Spana in några av våra mest äventyrliga spelautomater för att komma in i den rätta stämningen:
• Cat Wilde in the Eclipse of the Sun God – Om du fann Montezumas skatt särskilt intressant kan denna spelautomat möjligen komma till att inspirera då den går ut på att hitta en försvunnen skatt i Aztekriket. Utspelad i Mexikos djungel finner du tematiserade symboler tillsammans med scatters, vilka kan trigga igång freespins där de istället agerar som wilds. Med hjälp av kaskader och multiplikatorer upp till tio gånger kan du även maximera dina vinstchanser.
• Golden Osiris – I spelautomaten Golden Osiris får du istället göra ett djupdyk ner i Egyptens mäktiga gravkammare med effektfull grafik och musik som förhöjer stämningen. Även här finner du wilds och multiplikatorer, samt scatters i form utav Horus öga. Vinster samlar du på dig genom att forma kluster. Om dessa uppnår totalt 25 symboler kan en så kallad pyramidfunktion aktiveras, vilken i sin tur kan trigga ännu fler potentiella vinster!
• John Hunter and the Secrets of Da Vinci’s Treasure – I äkta äventyrsanda får du i denna spelautomat ge dig ut på en skattjakt med den högutbetalande symbolen John Hunter och Da Vinci som agerar som substituerande för övriga ordinära symbolerna. Landar du däremot tre kryptiska scatters aktiverar du ett bonusspel bestående av ett kartuppdrag där målet är att snurra lyckohjulet för att förflyttas på kartan och tilldelas möjliga skatter.
Finner man, vinner man
Oavsett om du är ute efter ett autentiskt äventyr med skattkarta och ficklampa eller jagar jackpottar från bekvämligheten av din soffa är regeln densamma: den som inte deltar i jakten kan inte heller finna skatten. Vi önskar dig lycka till!
Hos Lottoland satsar du på utfallet av dragningen. Lottoland har ingen anknytning till de officiella lotterierna. Endast 18 +. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Källor:
abcnews.go.com/Entertainment/wireStory/treasure-hunter-finds-3000-year-hoard-scotland-72282320
bbc.com/news/world-europe-45005072
expressen.se/nyheter/inloggad/tapio-skulle-klippa-graset--fann-guld/
fabergeland.com/the-8-eggs-that-were-lost-to-the-world/
geocaching.com/play
historiska.se/upptack-historien/artikel/sveriges-storsta-guldskatt-2/
historiska.se/upptack-historien/artikel/vasterljung-grevens-skulder/
history.com/news/6-famous-missing-treasures
history.com/news/shipwreck-treasure-discovery-san-jose
independent.co.uk/news/uk/this-britain/buried-in-a-hurry-ndash-but-it-took-a-millennium-to-find-1778394.html
nytimes.com/2020/12/07/us/forrest-fenn-treasure-chest.html
svd.se/skattfynd-i-england
D
Daniella
Daniella
» Läs alla artiklar från DaniellaDet finns så mycket mer bakom lottodragningar än belopp och odds. Som frilansskribent för Lottoland eftersträvar jag alltid efter att inkorporera en kopp inspiration, en skopa underhållning och en stor dos information. Vi ses mellan raderna!