Din kundvagn är tom.
Senaste nytt 29 juni 2020
Tjäna pengar samtidigt som du sitter på en strand!
Så blir du en digital nomad

Vad är digitala nomader?
Först och främst, vad är egentligen en digital nomad? Det är en utav de där något vaga termer som tycks expanderas mer och mer. För att förklara det kortfattat: en digital nomad är någon som tjänar pengar online medan hen flyttar från plats till plats – i princip drömmen för den som älskar att resa.
Genom att kassera inkomster från online-världen är den digitala nomaden fri att åka vart som helst. Principen är enkel, men att å andra sidan göra slag i saken kan bli desto svårare. Vi har dock kommit fram med en plan på tio steg för dig att följa om du funderar på att fly från kontoret med målet i sikte på att starta ett liv som en digital nomad.
Tio tips på hur du kan bli en digital nomad
Om du planerar att göra en förändring från kontorsråtta till digital nomad har vi tio användbara tips för att styra dig i rätt riktning. Att drastiskt sluta ditt jobb och starta en blogg kommer nämligen inte att ta dig någonstans förutom tillbaka på arbetsmarknaden i ett svep. Ta vårt råd och så dina frön först innan du bestämmer dig för att ta det stora steget ut i världen.
1. Identifiera dina färdigheter
Det första du måste göra är att ta reda på vilka typer utav jobb som finns tillgängliga för någon som arbetar på distans. Idag blir det mer och mer vanligt med ett sådant arbetsarrangemang, så egentligen handlar det om att se vilka utav dina kunskaper som matchar med de potentiella arbetsgivarnas krav. Skribenter och fotografer kan hitta massvis med frilansmöjligheter, även om dessa är konkurrensutsatta områden. Programmerare och utvecklare är andra eftertraktade jobb och några av de vanligaste bland digitala nomader. Andra populära alternativ inkluderar kundsupport, SEO-roller, marknadsföring och språkundervisning.
2. Boosta dina kvalifikationer
Om dina färdigheter inte matchar med de typer utav jobb listade ovan eller du endast vill ge dina chanser till att landa ett vanligt jobb en liten knuff kan det vara en god idé att investera i din utbildning. Genom att utöka din kompetens kan du skilja dig från dina konkurrenter och få ditt CV att sticka ut från mängden. Att spendera tid och pengar på internationella erkända kvalifikationer och certifikat kan återbetalas många gånger om när du startar din karriär som en digital nomad.
3. Anslut dig till frilanssidor
Nästa steg är att ansluta dig till en sajt för frilansare där du kan få kontakt med potentiella arbetsgivare. Det kommer att vara hård konkurrens för roller då du egentligen tävlar mot arbetssökande från hela världen, så se till att du erbjuder något unikt. Var beredd på att visa upp arbetsprover och börja med att acceptera erbjudanden med en låg ersättning. I takt med att du samlar på dig mer erfarenhet och expanderar din portfolio av arbete och nöjda kunder kommer du att kunna begära en högre ersättning för dina tjänster.
4. Skapa en egen sida
Ett bra sätt att marknadsföra dina tjänster är genom att skapa en egen blogg eller en hemsida. Även kompletta nybörjare utan teknisk expertis kan lyckas med detta. Lite undersökning kommer troligtvis att behövas, men det finns gott om YouTube-videos där ute som kan ta dig igenom processen steg för steg. Du kommer behöva ett domännamn, men dessa är relativt billiga och genom att använda en plattform såsom Wordpress kan du skapa en hemsida av hög kvalitet. En hemsida eller blogg kan potentiellt också agera som en källa av passiv inkomst med hjälp av annonsering. Detta är givetvis förutsatt om du lyckats bygga upp en tillräckligt stor publik.
5. Spara, spara, spara
Innan du tar steget och packar ihop kontoret kan det vara en bra idé att spara ihop en någorlunda anständig buffert som kan användas vid nödsituationer. Varje frilansare upplever perioder där tillgängligt arbete är mindre regelbundet. Därav kan en sådan fond ta dig igenom arbetstorkan eller oförutsedda utgifter. Försök att skära ned på utgifterna och onödiga inköp så att du kan fylla på spargrisen. En bra riktlinje är att spara ihop en nödbuffert på cirka 30 000 kronor innan du breddar dina vingar och flyger ut på äventyr.
6. Planera och sätt upp mål
När du väl bestämt dig för din riktning och byggt upp en portfolio av arbetsexemplar och klienter kan du börja planera för hur du ska över gå till att vara digital nomad på heltid. Sätt dig ned och skriv ut en plan för vad du hoppas att uppnå. Undersök din valda destination och de levnadskostnader du kan förvänta dig. Hur mycket behöver ju tjäna varje månad för att du ska gå runt och hur mycket tid per dag behöver du avsätta för ditt arbete? Ge dig själv en tidsram som tillåter dig att uppfylla dina mål och ta reda på om det du planerat kommer att vara hanterbart – inga glädjekalkyler!
7. Nätverka med andra digitala nomader
Internet ger dig möjlighet att få kontakt med andra digitala arbetare, vilket kan komma väl till hands när du är ute på vift. Exempelvis kan du komma i kontakt med andra människor i samma arbetsområde eller samma del av världen som du. Genom att nätverka med andra kan du få tips på de bästa ställena att arbeta ifrån och hur mycket du kan förvänta dig att tjäna som en digital nomad. Gruppanslutningar på sociala medier såsom Facebook kan även leda till möjligheten för sociala möten. Något som kan uppskattas enormt då livet som en solo-frilansare stundvis kan bli ensamt.
8. Lås upp din telefon
Ett simpelt knep om du planerar att resa mycket är att se till att din telefon är olåst. På så vis kan du använda dig av sim-kort från hela världen och därmed att se till att alltid vara uppkopplad oavsett vart du befinner dig. Att vara tillgänglig är a och o för en digital nomad då dina portabla enheter banar vägen till en värld fylld av frilansarbete.
9. Investera i en mobil hotspot
Liksom en olåst telefon kan det vara en bra idé att investera i en mobil hotspot för att se till att du alltid är med i matchen. En mobil hotspot ger dig tillgång till internet via dina enheter oavsett vart du är i världen och hur avlägsen din plats än må vara. Detta kan förhindra att du inte tappar bort alla dina viktiga jobb eftersom potentiella arbetsgivare förväntar sig att du regelbundet är kontaktbar.
10. Ha alla dokument i ordning
Ett sista steg är att utforma en checklista över alla dina viktiga dokument innan du ger dig ut i den stora vida världen. Pass, körkort, bankkonton, Paypal eller andra elektroniska plånböcker, liksom visum och försäkring är nödvändiga dokument att hålla koll på. Kontrollera också dess utgångsdatum så att du inte får dig en oväntad överraskning under resans gång.
Följ våra tips så kommer du snart vara redo att lyfta dina vingar och flyga iväg som en digital nomad!
Vart ska man bo som en digital nomad
Att välja resedestination och boende är en klurig fråga för alla digitala nomader. Många väljer att spendera merparten av tiden i Latinamerika, Östeuropa eller Asien på grund av de billiga levnadskostnaderna.
På vissa utav dessa platser kan du leva för så billigt som cirka 5000 kronor i månaden, men ändå bibehålla en hög levnadsstandard. I Västeuropa eller Amerika skulle den typen utav pengar förmodligen endast täcka tältövernattningar och matkostnader.
Oavsett om du planerar att resa jorden runt eller vill stanna i ditt hemland kan en solid plan och en strikt budget snart avgöra om du kommer att kunna förverkliga din dröm som en digital nomad.
Vilka är utmaningarna?
Jag har några dåliga nyheter: det finns miljontals resebloggar där ute och marknaden är väldigt mättad, vilket innebär att du behöver spendera många timmar på att skapa dig en nisch på marknaden. Även om du skulle lyckas är det fortfarande osannolikt att du kommer att tjäna stora summor på din nya livsstil.
Detta betyder dock inte att du ska spola bort dina resebloggdrömmar, det gäller bara att vara realistisk. Troligtvis kommer du inte att kunna lansera minförstareseblogg.com och boka en envägsbiljett till paradiset. Istället är det bättre att lägga fokus på mer lukrativa saker, såsom SEO, marknadsföring eller till och med sociala medier. Om du är tvåspråkig är översättningskunskaper alltid en värdefull kvalitet.
Bortsett från den ekonomiska utmaningen finns det en hel del oglamorösa frågor som nomader står inför. Om du är mycket i rörelse behöver du exempelvis se till att du har försäkrat både dig själv och dina ägodelar.
Ingenting kommer att sätta bromsarna på din nomadiska livsstil som en rejäl sjukhusräkning i ett främmande land eller en upptäckt av att någon oförskämt lagt vantarna på din bärbara dator, surfplatta eller telefon medan du sovit bort jetlagen. Det är därför vi rekommenderar att du har byggt upp en nödbuffert för oväntade händelser.
Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig lite inspiration, samt praktiska råd om en ny potentiell karriärväg. Även om det med säkerhet kommer att finnas hinder att övervinna, bevisar idag människor världen över att det är fullt möjligt att bredda sina vingar. Vart du än befinner dig kommer Lottoland dessutom alltid att finnas tillgängligt om du skulle vilja lägga in en liten satsning för att se om du potentiellt kan komplettera din reskassa ytterligare!
Hos Lottoland satsar du på utfallet av dragningen. Lottoland har ingen anknytning till de officiella lotterierna. Endast 18 +. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
D
Daniella
Daniella
» Läs alla artiklar från DaniellaDet finns så mycket mer bakom lottodragningar än belopp och odds. Som frilansskribent för Lottoland eftersträvar jag alltid efter att inkorporera en kopp inspiration, en skopa underhållning och en stor dos information. Vi ses mellan raderna!