Din kundvagn är tom.
Senaste nytt 07 juli 2020
Spana in de mest förmögna skådespelarna och de dyraste filmerna
Den underbara filmvärlden i siffror

För att besvara dessa och många fler frågor har Lottoland utarbetat en omfattande guide gällande allt du någonsin skulle vilja veta om filmindustrin tillsammans med mycket intressant statistik. När du har läst den här artikeln kommer du minst sagt att kunna imponera på både vänner och familj med dina nya kunskaper om film – låt oss sätta igång!
Filmens historia: en kort resa genom tiden
Idag kan vi kolla på vackert utformade filmer i 3D med häftiga surroundljud eller till och med göra vår egen film med en smartphone till hjälp. Filmerna som vi känner till idag har dock sitt ursprung från Leonardo da Vincis experiment ‘camera obscura’, vilken uppfanns på 1500-talet. Med denna mekanism kunde nämligen de första studierna av bildtagning fångas genom linser konstruerade av det italienska geniet.
Under århundradena som följde preciserades och förbättrades kamerans konstruktion. År 1891 avslöjade Thomas Edison sitt kinetoskop och de första projektionerna av rörliga bilder visades. Som du säkert kan föreställa dig var filmens tidiga dagar ganska grundläggande. År 1895 projicerade Lumière bröderna deras första bilder för en betalande publik och banade således vägen för den allra första biofilmen år 1913: Voyage to the Moon av Georges Méliès.
Hollywood: Så föddes filmindustrins mecka
Har du någonsin undrat vem som skapade Hollywood och hur platsen kom att bli så pass omtalad som den är idag? Eller varför Hollywood är produktionscentrumet för de mest tittade filmerna i världen? Vi svarar på dessa frågor tillsammans med många fler om Hollywood, även kallat för Tinseltown.
Hollywoods historia är ofta i konflikt med filmens historia som helhet. Därav är det inte ovanligt att du hör någon som hänvisar vilken film som helst som en ”Hollywood-produktion” – även om filmer skapas på många andra platser runt om i världen.
Förvånansvärt nog är starten av Hollywood inte förknippad med film, utan snarare en religiös gemenskap. När Harvey Henderson Wilcox uppfann Hollywood tillsammans med cirka 500 invånare runt 1900-talet var platsen bara ett utav distrikten av Los Angeles i Kalifornien där vem som helst som bidrog med att stärka den lokala kyrkan skulle få en bit land i syfte av att kunna bygga upp ett hem. Men på mindre än ett decennium skulle denna verklighet radikalt komma att förändras.
Studios såsom bland annat MGM, Paramount, Warner Bros, Fox och Universal fann Hollywood som det perfekta stället att producera filmer på för att på så vis kunna konkurrera med patentmonopolet från New York-entreprenörer. Under processens gång förändrades dock filmhistorien för alltid.
Med bio-boomen började Hollywoodfilmer konsumeras världen över och det tog inte lång tid innan det lilla distriktet formades till filmernas mecka. De tidigare filmernas enkelhet ersattes av berättelser med detaljerade manus, inspelade av ikoniska artister tillsammans med dyr utrustning och redigerade med iögonfallande specialeffekter. Således föddes bioindustrin som vi känner till idag.
Vet du hur mycket dessa Hollywood-succéer kostar och hur mycket vinst var och en av de filmerna som du kollar på från bekvämligheten av din soffa faktiskt gör? Kan du föreställa dig hur mycket de största stjärnorna tjänar på varje film? Förstår du hur Hollywood fungerar? Läs vidare för att upptäcka svaren på dessa frågor, men även ta del av mycket annan intressant fakta.
Hur mycket kostar en Hollywoodfilm?
Nu när du vet hur Hollywood kom till världen som filmindustrins huvudstad är det dags att se över alla de viktiga siffrorna.
Att producera filmer är inte längre exklusivt för stora studios: med en dos kreativitet och en smartphone kan du till exempel själv spela in en alldeles egen berättelse. Därav beror kostnaden på en film, oavsett om den är från Hollywood eller inte, av ett antal andra faktorer såsom teknisk personal, specialeffekter, filmplatser och självfallet – vilka stjärnor som ska framträda på filmduken.
Vissa framgångsrika filmer som exempelvis Hercules in New York (1970) kostade så pass lite att du skulle kunna finansiera den med en mindre jackpottvinst. Det stämmer, Arnold Schwarzeneggers första film gjordes för ungefär 550 000 dollar (cirka 5,2 miljoner kronor).
Men om du vill finansiera en film som Avengers: Endgame (2019) på egen hand skulle du däremot behöva slå till på stort och vinna en jackpott från en dragning såsom PowerBall. Produktionskostnaderna för en sådan film springer nämligen iväg till makalösa 400 miljoner dollar (cirka 3,7 miljarder kronor).
En typisk Hollywoodfilm beräknat på genomsnittliga priser och baserat på värdena under de senaste 20 åren skulle å andra sidan ”bara” landa på en jackpottvinst motsvarande cirka 4 miljoner dollar (drygt 38 miljoner kronor).
De dyraste och mest lönsamma filmerna genom tiderna
Drygt 100 år efter Lumière brödernas visningar har film blivit till en miljardindustri. Studios i Hollywood investerar ständigt i extravaganta specialeffekter och stora artistnamn som tar produktionskostnaderna till överdådiga nivåer.
Medan vi talar om filmvärlden i siffror kan vi inte heller utelämna den viktigaste statistiken: det finansiella. Podiet för de tre dyraste filmerna genom tiderna består av filmer som du förmodligen redan har sett:
3. Avengers: Age of Ultron (2015) | Kostnad: 365 miljoner dollar
2. Avengers: Endgame (2019) | Kostnad: 400 miljoner dollar
1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) | Kostnad: 410 miljoner dollar
En svindlande stor investering betyder dock inte alltid att en film kommer att bli en succé hos biljettkontoret. Det är därför rankningen förändras lite när vi analyserar rekordinkomsterna:
3. Titanic (1997) | Intäkt: 2,187 miljarder dollar
2. Avatar (2009) | Intäkt: 2,79 miljarder dollar
1. Avengers: Endgame (2019) | Intäkt: 2,8 miljarder dollar
Självfallet har dollarns värde förändrats över tid, därav blir resultaten lite annorlunda när vi justerar bruttointäkterna för inflationen. Baserat på detta skulle filmen med de högsta biljettintäkterna bli en helt annan – nämligen Gone With the Wind (1939) som med dagens värde skulle kosta runt 66 miljoner dollar och inkassera 3,7 miljarder dollar. Kunde du någonsin föreställa dig att mega-produktioner som denna existerade redan på 30-talet?
Även om det stämmer att alla dessa filmer var dyra, gav de däremot också en stor avkastning till investerarna. Men skulle de också visas på listan över de mest lönsamma filmerna baserat på förhållandet mellan kostnad och intäkter? Låt oss ta reda på det:
3. Mad Max (1979)
Kostnad: 350 000 dollar
Intäkt: 100 miljoner dollar
Vinst: 285 dollar per dollar investerat
2. The Blair Witch Project (1999)
Kostnad: 60 000 dollar
Intäkt: 250 miljoner dollar
Vinst: 4 167 dollar per dollar investerat
1. Paranormal Activity (2007)
Kostnad: 15 000 dollar
Intäkt: 193 miljoner dollar
Vinst: 12 867 dollar per dollar investerat
Med alla dessa pengar i omlopp kommer det knappast som någon överraskning att det finns flertalet filmarbetare som också erhåller höga vinster, speciellt skådespelarna. Låt oss ta en närmare titt på listan över de mest förmögna filmstjärnorna i världen.
De rikaste skådespelarna i världen
Att bli tilldelad en roll i en succéfilm är något som endast få kan drömma om. Att dessutom lyckas i Hollywood är nästan som att spela i fotbolls-VM. Det är endast de största namnen som är med och tävlar i laget.
Men för de Hollywoodstjärnor som faktiskt lyckas innebär detta chansen att samla på sig tillgångar värda lika mycket som MegaMillions största priser. Så kan du föreställa dig vilka som är de mest förmögna skådespelarna i världen?
3. Tom Cruise | Nettovärde: 570 miljoner dollar
2. Shah Rukh Khan | Nettovärde: 600 miljoner dollar
1. Jerry Seinfeld | Nettovärde: 860 miljoner dollar
Det kommer knappast som någon överraskning att se Tom Cruise på listan över högst betalda skådespelare i Hollywood, men hade du kunnat ana att en Bollywood-skådespelare och en komediserie-stjärna skulle toppa listan av skådespelare med det största nettovärdet?
Andra kända namn som dyker upp på listan över mest betalda manliga skådespelare inkluderar Brad Pitt, Robert Downey Jr. och Will Smith tillsammans med flertalet andra välkända ansikten.
Vänder vi oss däremot till de mest förmögna skådespelerskorna i världen samsas stjärnor som Angelina Jolie, Jennifer Aniston och Julia Louis-Dreyfus om en plats på listan under följande stjärnor:
3. Sandra Bullock | Nettovärde: 200 miljoner dollar
2. Julia Roberts | Nettovärde: 220 miljoner dollar
1. Jessica Alba | Nettovärde: 350 miljoner dollar
Dock kan vi konstatera att deras förmögenheter har byggts upp på flera olika vis. Medan Tom Cruise, Shah Rukh Khan, Julia Roberts och Sandra Bullock medverkade i ett dussintals bästsäljande filmer, har Jerry Seinfeld sina komediserier att tacka för sin förmögenhet. Jessica Alba är däremot VD för ett produktföretag tillägnat mammor och bebisar.
När vi vänder oss till den svenska marknaden återfinns flertalet skådespelare som tagit sig hela vägen fram till filmindustrins mecka. Dessa inkluderar skådespelare som bland annat Stellan Skarsgård, Alicia Vikander, Malin Åkerman och givetvis erkända Greta Garbo och Ingrid Bergman som dessutom tilldelats sina egna stjärnor på Walk of Fame.
Vilka Hollywood-skådespelare har gjort flest filmer?
Om du funderar över vilken Hollywood-skådespelare som däremot gjort flest filmer under sin karriär har vi också förberett ett speciellt podium för denna kategori:
3. James Earl Jones | 188 filmer
2. Robert Loggia | 225 filmer
1. Christopher Lee | 280 filmer
När du tittar på denna klassificering lägger du kanske märke till två saker, varav det första är att Samuel L. Jackson inte är med på listan (faktum är att han ligger på en åttonde plats med 158 uppträdanden), samt att alla rekordhållarna är män.
Detta gick inte obemärkt förbi oss heller. Kvinnan som medverkat i flest filmer och därmed hamnar på en elfte plats är Susan Sarandon med totalt 124 uppträdanden. Med tanke på att 74% av Hollywoods ledande roller är ockuperade av män är det egentligen inte så förvånande. Förhoppningsvis kommer detta att balansera ut sig inom de närmsta åren. Förresten, om vi däremot endast skulle räkna med huvudrollsuppträdanden skulle John Wayne toppa ledarplatsen med 153 framträdanden.
Författaren vars verk har filmats mest är William Shakespeare med imponerande 831 stycken adaptationer. Inte ens Sir Arthur Conan Doyle kommer i närheten av det märket, även om hans största skapelse Sherlock Holmes är den mest visade fiktiva karaktären i filmbranschen med 254 versioner hittills.
Hollywood vs. Bollywood: Två olika filmvärldar
Två hav och 14 000 kilometer separerar världens största filmcentrum – Bollywood och Hollywood. För att inte tala om den internationella räckvidden och de olika produktionsstilarna.
Bollywood, huvudstaden i den indiska filmbranschen, har förlänats sitt smeknamn genom att kombinera namnet Bombay (det tidigare namnet för metropolen Mumbai) och Hollywood. Precis som termen Hollywood används för all större amerikansk filmproduktion, finner du också att Bollywood används för att referera till flertalet indiska filmer.
Vad du kanske inte vet är att när det gäller produktivitet är Bollywood världens största filmindustri: Bollywood ansvarar nämligen för mer än 2 000 filmer per år, medan Hollywood producerar endast en fjärdedel i jämförelse.
En av de största skillnaderna är dock kostnaden per produktion. Filmen ”2.0” (2019) är den dyraste filmen någonsin i Bollywood med en budget på 80 miljoner dollar (cirka 758 miljoner kronor) – en relativt liten summa gentemot de stora utgåvorna från USA.
Stilen som dominerar Bollywood är romantik med publik-tilltalande handlingar och massor av sång och dans. Naturligtvis innebär detta mindre resurser och lägre produktionskostnader gentemot en gigantisk Hollywood-franchise såsom Avengers eller Pirates of the Caribbean.
Även om du inte tittar på Bollywood-filmer bör du veta att branschen har en stark och mycket lojal publik. Kom ihåg att Indiens befolkning gränsar till 1,4 miljarder människor och tittarna från grannländerna konsumerar också ivrigt de senaste utgåvorna från Bollywood.
Hollywood vs. Anime: Olika generationer och stilar
Precis som serietidningar har blivit en separat marknad inom förlagsbranschen har animerade filmer tagit en alldeles egen nischad form bland filmälskare.
Du kanske tror att animerade filmer endast riktar sig till en yngre publik, men idag njuter miljoner vuxna också av denna konstform. Detta resulterar i att anime-marknaden går med ökade vinster för varje år, varav den år 2019 drog in mer än tio miljarder dollar.
I takt med att allmänhetens intresse för anime fortsätter att öka blir filmerna därmed mer och mer sofistikerade. För att ge dig en idé hade Steamboy (2004) en budget på 20 miljoner dollar, vilket gjorde den till den dyraste anime-filmen genom tiderna.
Precis som att Hollywood och Bollywood är navet för filmindustrin finns det också en anime-huvudstad i världen – Tokyo i Japan. Inte mindre än 228 av de 255 japanska studios som specialiserar sig på anime är nämligen baserade i den staden.
Vinn som en stjärna utan att lämna hemmet
Imponerades du av de största stjärnornas arvoden i Hollywood? De är minst sagt iögonfallande, men vem vet, kanske du också blir en filmstjärna en vacker dag?
I denna text har du fått se vilka jackpottar du skulle behöva vinna för att kunna leva som en känd filmstjärna. Precis som att de bästa och mest ihärdiga stjärnorna är dem som har lyckats i Hollywood, kan du inte heller förvänta dig att potentiellt kamma hem en vinst om du inte är med och deltar. Hos Lottoland kan du satsa från din dator eller telefon på dussintals jackpottar från hela världen!
Vi hoppas att du blev underhållen av den här guiden och inspirerad till att uppfylla dina drömmar.
Lycka till!
Hos Lottoland satsar du på utfallet av dragningen. Lottoland har ingen anknytning till de officiella lotterierna. Endast 18 +. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Källor:
aicinema.com.br
digitalspy.com
en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_films
fortressofsolitude.co.za
institutodecinema.com.br
newsday.com
nippon.com
stephenfollows.com
the-numbers.com
voolas.com
D
Daniella
Daniella
» Läs alla artiklar från DaniellaDet finns så mycket mer bakom lottodragningar än belopp och odds. Som frilansskribent för Lottoland eftersträvar jag alltid efter att inkorporera en kopp inspiration, en skopa underhållning och en stor dos information. Vi ses mellan raderna!