Din kundvagn är tom.
Senaste nytt 30 juni 2017
Så når du dina mål!
En guide till att sätta mål i livet

Isbergsillusionen: vad ligger bakom framgång?
Ofta ser ju människor inte vilket slit som faktiskt ligger bakom det faktum när du nått ditt mål. Innan vi får vidare tänkte vi illustrera detta isbergsillusionen. Visst ligger det en hel del i denna illustration? Ingenting kommer gratis, och ofta inte utan svett och ibland tårar. Det ligger alltid hårt arbete bakom framgång! Det är något som är bra att ha i åtanke innan du läser vidare och lär dig om hur du sätter upp smarta, genomförbara mål.
Vad finns det för exempel på olika livsmål?
Det finns mängder av exempel på olika typer av livsmål som man ofta tänker på när frågan kommer upp på tal. Det kan till exempel handla om att spara ihop till en kontantinsats till en lägenhet, eller till sin drömbil, att göra karriär och skaffa sig sitt drömjobb, familj eller att gå den där utbildningen man alltid har drömt om! Eller kanske börja gå till gymmet och komma i form igen? Det finns en uppsjö av olika livsmål. Men hur sätter man egentligen upp ett livsmål, och varför är det så viktigt att sätta upp ett realistiskt livsmål?
Varför är det viktigt att sätta realistiska mål i livet?
Det handlar mycket om att sätta upp så kallade SMARTA mål. Det är väldigt enkelt att sätta upp ett mål och det är något som alla kan göra. Dock är det långt ifrån alla som verkligen kämpar mot det satta målet, och håller ut tills deras mål är uppnått. Många sätter kanske upp lite för orealistiska mål, mål som är ytterst svåra att nå och därför ger man upp på ett alldeles för tidigt stadium. Vi tänkte nedan kika vidare på detta med SMARTA mål, och hur du bäst lägger upp ditt livsmål för att nå bästa möjliga resultat.
Specifika – Det första grundstenen i SMARTA mål innebär att målen måste vara specifika. Så, vad innebär detta? Att ett mål är specifikt innebär att målet är exakt och definierat på ett uträknat och bra sätt och att man därigenom inte ska kunna misstolka det på något sätt. Låt oss ta ett exempel på ett ospecifikt mål vilket skulle kunna vara att man sätter upp som mål ”ska spara pengar varje månad”. Ett motsvarande mer specifikt mål skulle vara ”spara 3000 kr varje månad”. Sträva efter att sätta upp ett specifikt mål då de är enklare att följa och därmed senare mycket enklare att se om du faktiskt uppnått dem.
Mätbara – Denna punkt handlar om att målen ska vara mätbara. Det ska vara lätt att veta när målet är uppfyllt. Om du till exempel har som mål att ”vara vältränad” så är det ju inte helt enkelt att veta när man faktiskt uppnått just detta mål. Det finns ju inget direkt mått för när man faktiskt är vältränad. Istället ska det gå att mäta och som exempel skulle man kunna ha som mål att ”lyfta 80 kg i bänkpress" eller kanske gå ner x kilo i vikt för att kunna springa x kilometer på en viss tid?
Accepterat – Vidare är det av yttersta vikt att man kan stå bakom sina mål och därmed acceptera innebörden av dem. Givetvis blir denna punkt än viktigare om det är flera personer inblandade i målet, som till exempel ett idrottslag, eller ett företag. Då gäller det att med alla accepterat målet och jobbar gentemot målet tillsammans!
Realistiskt – När du sätter upp ett mål är det viktigt att målet är genomförbart och realistiskt, men samtidigt som målet inte får vara för svåra. De får heller inte vara för enkla att nå. Sträva efter ett mål som känns som en utmaning, men ändå genomförbart! Sätter du upp ett för tufft mål till exempel är det lätt hänt att du tappar intresset och ger upp ditt mål alldeles för tidigt.
Tidsbundet – En sak som är viktig när du sätter upp ditt mål, är att ha en tydligt start och slutdatum för ditt mål. Det är viktigt att sätta en tidpunkt då du önskar att ditt mål ska vara uppfyllt. Detta är viktigt för att har du inget bestämt slutdatum för ditt mål kan det hända att du tappar intresset på vägen, eller helt enkelt skjuter upp målet längre och längre fram i tiden. Så sätt ett datum för ditt mål, ett realistiskt slutdatum!
Kändisarna som kämpade sig till framgången
Ibland är det inspirerande att läsa om personer som satt upp olika typer av mål, och trots att de stött på en mängd olika hinder, aldrig gett upp. För dessa personer och gav allt hårt slit och all målmedvetenhet betalt!
Tänk hur annorlunda samhället och våra liv hade kunnat se ut om vissa av dessa personer hade gett upp sina drömmar när de stötte på diverse hinder. Ge aldrig upp, och låt ingenting stoppa dig från att uppfylla din dröm.
Vad denna studie om nyårslöften säger om livsmål
Enligt en studie som genomfördes i fjol av det amerikanska universitet, University of Scranton, så misslyckas hela 92% av alla som satt ett nyårslöfte att det.
Nu var visserligen detta en studie gentemot personer bosatta i USA, men visst kan man tänka sig att siffran ser ungefär liknande ut även i Sverige? Stockholms Universitet påbörjade en studie vid årsskiftet på ämnet, så vi får väl anledning att återkomma till ämnet när undersökningen är slutförd. Men lite intressanta siffror har vi redan.
I studien och grafiken nedanför ser statistiken lite positivare ut. Undersökningen gjordes i Storbritannien. Visst kan man känna igen sig själv i vissa av de nyårslöftena?
Känner du dig inspirerad nu? Ge dig nu in i jakten på dina mål!
Angav du något nyårslöfte för 2017, isåfall hur går det? Kommentera gärna under artikeln! Vi hoppas att vi har gett dig lite inspiration till att nå dina mål. Du kommer med all säkerhet stöta på motgångar och dagar då allt känns besvärligt, men som ett bekant svenskt uttryck säger, "Trägen vinner"! Lycka till nu med dina kommande livsmål.
E
Emma
Här skriver jag om lottonyheter, vinnare och annat lottospelare kan tänkas vara intresserade av. Kommentera gärna under artiklarna om du har några frågor.