Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

29 augusti 2014

Kan mat ge dig tur på lotto?

Lyckobringande maträtter världen över

Vad kan du ha för lyckobringande mat hemma? Våra kylskåp, skafferier och frysboxar är fulla med mat, men kan något av dem ge dig turen du behöver för veckans drömjackpot? Med helt vardaglig mat eller annat ätbart som äpplen, lökar, jordgubbar eller tårtor kan du äta dig till mångmiljonär!  

Lyckobringande maträtter världen över

Mat från högtider

Efter påsk är det omöjligt att du inte har en massa mat över. Varma "korsbullar" som du ser på bilden ovan tros har ätits i olika former ända sedan familjen Hedenhös strosade omkring, fast utan korset. Om du är lite vidskeplig av dig och vill vinna stort i nästa dragning sägs det att det bringar tur om man bakar en korsbulle på långfredagsmorgonen - och dessa håller väldigt länge så det är bara att fylla skafferiet!

I den judiska läran sägs det att det ger tur om man doppar äppelbitar i honung, vilket symboliserar hopp om ett gott kommande år. Om du är riktigt vidskeplig av dig så kan du även räkna kärnorna i äpplet eftersom det sägs att det visar hur många barn du kommer att få.

Kommer du salta din middag denna vecka? Var försiktig med det! Om man spiller salt sägs det att du kommer att få otur, såvida du inte kastar en nypa över din vänstra axel. Då klarar du dig, eftersom du "gör djävulen blind".

Mat från folksägner 

Känner du att ditt hem är förhäxat eller ger otur i livet? Oroa dig inte, för enligt gamla folksägner så kan du fixa detta genom att sticka ett gäng nålar i en liten lök och ha den på fönsterbrädan. På så vis kan du jaga bort alla onda andar eller förhäxningar som försöker ta sig in i hemmet. 

Det kanske är lite tidigt att prova redan nu, men det sägs att om man köper vindruvor efter jul och äter 12 av dem vid tolvslaget (en druva ska ätas varje gång kyrkklockan slår) på nyårsnatten. Detta ska ge dig 12 månader av lycka - så säger i alla fall spanjorerna! Kineserna säger däremot att man förkortar livet om man skär upp sina nudlar istället för att äta dem i sin ursprungliga längd. 

Om du firar en födelsedag denna helg, var inte blyg med att blåsa ut ljusen! Ni visste kanske redan att detta inte är en ovanlig sak att göra när man fyller år, men ni visste säkert inte att man gjorde så redan i det antika Grekland. Traditionen var att man satte brinnande ljus på sin månformade födelsedagstårta, för att fira mångudinnan Artemis. Dock lockade dessa till sig onda andar och därför var det extra viktigt att blåsa ut jusen efter att man tänt dem. Genom tiderna har denna tradition ändrats och omtolkats på olika sätt. Idag betyder det att man det man önskar innan man blåser ut ljusen kommer att slå in.

Bizarra välsignelser

Det är inte bara mat som kan ge tur, utan enligt sydafrikanska tjuvskyttar ska torkat gamhuvud fungera som en berlock och om man bär runt på den kan man vinna eller få upp till 6000-7000 kr. På samma sätt ska man få tur (speciellt om man vill få barn) om man bör runt på en hartass eller ett halsband gjort på penisbenet från en tvättbjörn, som specifikt ska öka dina vinstchanser när du gamblar. I den gamla asatron sägs det att om du lägger ett enda ekollon på fönsterbrädan, kommer man undvika att blixten slår ner i närheten. 

Dessa mindre konventionella berlockerna åsido, finns det även de gamla klassiska lyckobringande berlockerna - som en guldskatt i regnbågens slut, en fyrklöver, en hästsko eller om man bär runt på ett önskeben.