Din kundvagn är tom.
Senaste nytt 23 september 2020
Från deg till kneg!
Kanelbullens dag - den bästa svenska traditionen?

I denna artikel får du inte bara utforska den omtalade kanelbullens historia och hur vi firar den ärade dagen, men även mycket annan intressant läsning och statistik. Hur har exempelvis den svenska fikakulturen kommit att öka så pass i popularitet? Hur mycket mjöl går det egentligen åt i tillverkningen av kanelbullarna på kanelbullens dag och hur många kanelbullar du skulle kunna köpa om du vann en jackpott? Läs vidare för att ta del utav svaren!
Så firas kanelbullens dag
Året var 1999 när Hembakningsrådet önskade att ge mer utrymme för kanelbullen i hushållen och instiftade därmed det årliga firandet av kanelbullens dag den 4:e oktober. Sedan dess start har dagen kommit till att öka i popularitet och idag beräknas det vara omkring 50 procent utav den svenska befolkningen som njuter utav en kanelbulle just under denna dag.
Liksom lucia-firandet eller fettis-dagen har kanelbullens dag, trots endast sina 21 verksamma år, skapat sig en rotad tradition för det svenska folket. Kvinnan bakom den omtalade temadagen var Kaeth Gardestedt, tidigare projektansvarig på Hembakningsrådet. Till en början var dagen avsatt för att främja bakandet i hushållen, men idag är det minst lika vanligt att man köper färska kanelbullar från bageriet. Statistik från Sveriges bagare och konditorier visar nämligen på att det säljs upp mot 8 miljoner kanelbullar just denna dag. Detta innebär att det bland annat går åt cirka 248 249 kilo mjöl och 7 106 kilo kanel på bara en endaste dag. Slår man dessutom ihop alla ingredienserna för tillverkningen av kanelbullarna blir det upp mot 730 000 kilo totalt!
Fika – ett världskänt fenomen
Kaffe (eller annan valfri dryck) tillsammans med ett bakverk samtidigt som du inleder en intressant konversation eller bara allmänt prat om vädret i sällskap med vänner eller kollegor är vad som oftast förknippas med ordet fika. Begreppet har till och med färdats land och rike för att utformas till ett internationellt fenomen som landar under termen ”Swedish fika”. Kanelbullar är givetvis en klassiker att beställa in till fikat och idag kan du därmed även göra det på många caféer i utlandet. Städer som tagit efter den svenska fikakulturen är bland annat London och New York, men det klassiska fikakonceptet kan även hittas i länder såsom Australien och Singapore.
Att fika är dock så mycket mer än att bara beställa in bakverk, dricka kaffe och snacka. Det är en ritual och en viktig del under dagen då det innebär tid för avkoppling och gemenskap. Det kommer knappast som en förvåning att många arbetsplatser väljer att avbryta dagen exakt klockan tre för att ta en kort paus och fika. Förutom att fika har blivit allt mer känt utomlands har även antalet fikasugna ökat i Sverige. Statistik visar nämligen på en 300 procentig ökning av fikahandlandet i genomsnitt per person mellan åren 2008 och 2015, vilket resulterar i att svenskar spenderar i snitt 210 kronor i månaden på att fika.
Historien bakom den klassiska kanelbullen
Kanelbulle, kanelsnäcka, kanelsnurra – kärt barn har många namn. Kanelbullen har varit ett önskat bakverk långt innan dess popularitet kom att växa i samband med kanelbullens dag. Det sägs att de första kanelbullarna som den typ vi äter idag tog form runt 1920-talet, men det var inte förrän på 1950-talet som bakverket banade vägen in till hushållen. Den växande ekonomin tillsammans med billigare råvaror och bättre ugnar kunde tillslut omvandla kanelbullen från en lyxig företeelse till det populära favoritbakverket det är idag. Numera har kanelbullen kommit till att bli så populär att Hembakningsrådet som ligger bakom temadagen även anordnar tävlingar i kanelbulledesign i samband med den speciella dagen.
Priset på det traditionella bakverket har dock ökat kraftigt under åren. Mellan åren 1990 och 2017 har exempelvis priset på en bulle stigit med hela 74 procent enligt statistik från SCB. För att sätta det i perspektiv kan vi räkna på hur många kanelbullar du skulle kunna köpa för en jackpott spelad på Lottoland. Med ett snittpris på 21 kronor per kanelbulle skulle detta exempelvis innebära att du skulle kunna handla omkring 32 miljoner kanelbullar om du vann den genomsnittliga jackpotten för EuroMillions som ligger på cirka 673 miljoner kronor. Skulle du istället eventuellt vinna en jackpott med PowerBall skulle det betyda att du kan förse hela Nordens befolkning med kanelbullar så det räcker och blir över. En genomsnittlig jackpott med PowerBall är nämligen cirka 1,36 miljarder kronor, vilket skulle innebära omkring 65 miljoner kanelbullar!
Världens största kanelbulle
Liksom världens största pizza, tårta eller annat matigt innehåll har även världens största kanelbulle utformats. Än så länge är det Café Husaren i Göteborg som står för den stora skapelsen som rymmer en yta lika stor som en tallrik och innehar en vikt på omkring 500 gram. Kanelbullen, även kallad för Hagabullen, har till och med blivit så populär att den har platsat i TV-rutan i både Australien och på Irland, men även i kinesiska och brittiska tidningar. Detta har resulterat i att folk reser långa vägar för att smaka på den största kanelbullen de någonsin skådat. Caféet har enda sedan 1980-talet bakat de gigantiska bullarna, men tillskillnad från dagens pris kostade de på den tiden endast fem kronor styck.
Oavsett om du äter kanelbullar till vardags eller endast vid speciella tillfällen hoppas vi att du tar tillfället i akt och firar med en kanelbulle på kanelbullens dag den 4:e oktober tillsammans med resten av Sveriges befolkning. Kom ihåg att fika inte bara är en lyx, utan även en nödvändighet. Länge leve kanelbullen!
Hos Lottoland satsar du på utfallet av dragningen. Lottoland har ingen anknytning till de officiella lotterierna. Endast 18 +. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Källor:
bageri.se/press/pressmeddelanden/2019/fikakulturens-nationaldag-fyller-20-ar/
expressen.se/nyheter/priset-for-kanelbullen-var-skyhogt-avstod/
expressen.se/gt/de-serverar-varldens-storsta-kanelbulle/
isof.se/folkminnen/handelser-i-almanackan/kalender/i-almanackan/handelser-i-almanackan/2020-10-04-kanelbullens-dag.html
kanelbullensdag.se/
mittkok.expressen.se/artikel/kanelbullens-dag-5-saker-du-vill-veta/
scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Svensk-fika-het-trend-som-skapar-jobb/
scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Kanelbullar-pa-kafe-okar-mest-i-pris/
swedishfood.com/fika
thelocal.se/20150609/could-swedens-fika-become-a-global-institution
D
Daniella
Daniella
» Läs alla artiklar från DaniellaDet finns så mycket mer bakom lottodragningar än belopp och odds. Som frilansskribent för Lottoland eftersträvar jag alltid efter att inkorporera en kopp inspiration, en skopa underhållning och en stor dos information. Vi ses mellan raderna!