Din kundvagn är tom.
Senaste nytt 12 september 2019
Fredag den 13:e och otur: se statistiken som förbryllar!
FREDAGEN DEN 13: E OCH OTUR – UNDERSÖKNING

Som med de flesta turspel har lottospelare vissa ritualer för att välja sina turnummer – oavsett om de spelar på lotto eller satsar på utfallet i en dragning hos Lottoland. Du kanske tror att fredagen den 13:e har en speciell betydelse för många och att vissa till och med hoppar över dragningar som infaller fredag den trettonde. Men vår data visar att det är precis tvärtom – fler väljer att vara med i dragningen på dessa datum. Vår statistik tar kål på fördomar, och visar att sannolikheten inte vet vad det är för datum.
INTRESSANTA FAKTA OM NUMMERET 13
Många kallar siffran tretton ofta för otursnummer. Men hur kommer det sig att många är livrädda för datumet när det inträffar på just en fredag? Och varför har denna dag ett så dåligt rykte? Nedanför kan du se hur numret och dagen uppfattas runtom i världen. Men kom ihåg att i själva dragningarna gäller sannolikhetens lagar – inte skrockets.
“TURNUMRET” TRETTON?
Tar man en blick tillbaka i historien har numret 13 ofta uppfattats som ett turnummer – inte tvärtom. I följande kulturer och tider har 13 förknippats mer tur.
1. Arkeologer har hittat bevis i flertalet antika civilisationer världen över att siffran 13 ansågs vara ett turnummer, speciellt inom samhällen med måndyrkan eller med intresse för astrologi. Detta är för att man innan astrologer började räkna in jordens lutning, delades varje 364-dagarsår in i månader på 28 dagar. Numret 13 hade därför en nära koppling till många kalendrar, och har fortfarande idag en betydande roll i många religioner och mytologier.
2. 13 var ett turnummer för Mesoamerikanska civilisationer så som aztekerna och mayafolket. Båda hade kalendrar indelade i 13-dagarscykler samt hade pyramider med stegkombinationer på 6 och 7 steg för att symbolisera dag och natt.
3. I det medeltida Europa ansåg många kristna kyrkor att 13 var ett heligt nummer. Jesus tillsammans med sina tolv apostlar vid den sista måltiden visar antalet 13, och dessutom hade de katolska klostren 12 munkar, och en abbot.
4. Fredag den 13:e var en dag att fira för fornnordiska kulturer. Detta var för att siffran 13 var fertilitetsgudinnan Frejas turnummer, och fredag (som är namngiven efter Freja) är hennes dag. Resten av Europa kan givetvis se siffran 13 som ett otursnummer, eftersom det var den dagen många vikingar valde att göra sina plundringar på - i städer från Sverige ända ner till Sicilien!
5. I judendomen är 13 ett viktigt nummer av flera anledningar. I den judiska numerologin har den det numeriska värdet för ahava (“kärlek”) och echad (“Gud”). 13 är också åldern för ansvarsfullhet för pojkar då de har sin bar mitzva, och det sägs att gud ska ha 13 principer för nåd.
6. I delar av Kina är 13 ett turnummer eftersom det har ett snarlikt uttal till “shisan” som betyder "vibration" eller "utlovad tillväxt".
”OTURSNUMRET” 13
Det är inte helt klart hur siffran 13 blev associerad med otur, men det finns flertalet teorier om detta:
7. Den tidigaste referensen till 13 som en siffra med ondska eller otur knutit till sig, kan hittas i Hammurabis Lagar i det antika Babylon där den 13:e lagen utelämnades.
8. Den zoroastianska mytologin, i dagens Persien, gör gällande att årets 12 stjärntecknen styrde över vem som regerar vart 1000:e år. I slutet av det tolfte 1000-årscykeln skulle den trettonde cykeln sätta världen i kaos och kollaps. Denna tro spelar fortfarande en viktig roll i den persiska traditionen trots introduktionen av Islam. Med det så kallade Sizdah Be-dar lämnar fortfarande många av iranskt ursprung sina hem för att bo utomhus på den trettonde dagen av Farvardin.
9. 13 ansågs vara ett otursnummer även i den fornnordiska asatron där Loke, Tors onde bror, och rackartygens gud, var den 13:e personen som ankom till firandet i Valhalla där han arrangerade lönnmordet av Balder, lyckans gud, genom en giftpil vilket satte världen i sorg.
10.Trots att den sista måltiden deltogs av Jesus och hans 12 apostlar, sägs det att Judas var den 13:e gästen att sätta sig ner vid bordet. Dessutom sägs det att dagen då Jesus korsfästes var en fredag.
11. I det medeltida Europa använde munkarna en kalender med 12 fullmånar. År som hade 13 fullmånar skapade en hel del problem, och störde planeringen av många evenemang och festligheter.
12. Kvinnor har i regel 13 menstruationscyklar per år. Detta har i många kulturer firats i samband med fertilitet. Dock var inte kristna präster under medeltiden,kända för sitt egalitära synsätt och associerade ofta fertilitet med ondska. 13 häxor sägs också vara antalet som krävs för att utforma en häxsabbat för svartkonst.
13. Denna vidskepelse kan ha spridit sig världen över av europeiska sjömän, som ansåg att det gav otur att börja sin resa på en fredag.
SKROCK RUNTOM I VÄRLDEN
Varifrån det än kommer så är siffran 13 nu än idag välkänt för sin anknytning till otur, speciellt i västerländska kulturer. Triskaidekafobi är rädslan för siffran 13, och har drabbat många välkända figurer så som upptäcktsresande Christofer Columbus, militärledaren Napoleon Bonaparte, författaren Mark Twain och de amerikanska presidenterna Herbert Hover, och Franklin Roosevelt. Politikern Winston Churchill var så Triskaidekafobisk att han vägrade sitta i den trettonde raden på flygplan eller teatrar. Faktum är att rädslan är så utbred att många hotell och kontor måste anpassa sig, och ta bort rum eller våningar med denna siffra, och värdar för evenemang aktar sig för att bjuda in 13 gäster.
Författaren JRR Tolkien inkluderade även denna rädsla i sin bok "Bilbo" där “Bilbo Baggins” behövdes för att gruppen skulle bestå av 14 istället för 13 äventyrare, för att undvika otur längs vägen. Paraskevidekatriafobi är rädslan för fredag den 13:e, och studier visar att den påverkar så många som 21 miljoner amerikaner, vilket är kring 8% av USA:s totalbefolkning. Populärkultur och filmer så som "Fredag den trettonde", och "Davinci-koden" har fungerat väldigt bra för att elda på denna fobi i de yngre generationerna.
VAD SÄGER LOTTERISTATISTIKEN!
När vi genomförde en statistisk analys baserad på på dragningar, upptäckte vi att de vanligaste dragna nummrena var 23, 27, 32, 33, 38 & 40. Nummer 13 visade sig vara en av de minst dragna siffrorna på de åtta lotterierna. som vi tittade på. Betyder det att nummer 13 verkligen är ett otursnummer? Många av oss har vidskepelse, men dagens dragningar är helt slumpmässiga, så siffran 13 har lika mycket chans att dyka upp som något annat nummer. Kolla tillbaka om 20 år, och nummer 13 kan lätt vara en av de vanligaste siffrorna, istället för en av de mer sällsynta.
Olika studier har också visat att fler personer deltar i dragningar som infaller på fredagen den 13:e än på en ordinarie fredag. Trots de negativa konnotationer som vissa har om detta datum verkar det i verkligheten utlösa en optimistisk impuls, åtminstone när det gäller lotterier.
Hos Lottoland innebär det uttryckt i siffror att det fredagen den 13:e genomförs 14% fler insatser, än på jämförelsevis andra fredagar med höga jackpots.
Vare sig man tror att fredagen den 13:e innebär tur eller otur menar vi på Lottoland att det inte spelar någon roll. Varje nummer har lika stor chans att dyka upp i dragningen som vilket annat. Sannolikheten har ingen kalendar. Lycka till!
Senast uppdaterad 12 september 2019
L
Lottoland Team