Lottoland använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer

27 mars 2015

Ett litet tips

Spelar du på lotto online? Undvik det här misstaget!

Är du sugen på att vinna jackpotten i EuroMillions men är osäker på vilka nummer du bör välja? Vi har den senaste forskningen – följ vårt råd för och undvik dela din vinst med andra spelare. Tipset fungerar på alla lotterier hos Lottoland. 

Spelar du på lotto online? Undvik det här misstaget!

Internet är fullt med personer som hävdar att de har ett "vinnande lottosystem". Lyssna inte på dessa skojare. I den här artikeln kommer vi visa på de problem som finns med att välja nummer efter någons system, födelsedagar eller andra nummer du valt “slumpmässigt”.

Men först tar vi och tittar närmare på hur det här med sannolikhet fungerar. 

Bli en lottoexpert 

Först och främst: en lottodragning är slumpmässig. Det betyder att alla nummer har lika stor chans att plockas i dragningen. Det betyder att du kan utesluta alla ”nummermönster” och så kallade ”heta” och ”kalla” nummer. Det spelar ingen roll om nummer 4 har kommit upp i de 4 senaste dragningarna – chansen att numret dyker upp i nästa dragning påverkas inte av hur många gånger det dragits innan.

Det betyder att om du väljer att spela EuroMillions med numren 1, 2, 3, 4, 5 och Stjärnumren 6 och 7 har du lika stor chans att vinna som vilken annan rad som helst. Men dina chanser att vinna stort kan dock bli mindre. Vi kommer förklara varför inom kort. Häng kvar! 

Undvik dela din vinst med andra! 

Som sagt, dina nummer påverkar inte din chans att vinna. Men dina nummer kan vara bättre eller sämre ändå. Varför? Jo, rader såsom 1, 2, 3, 4, 5 är långt ifrån unika. Flera spelare använder sig av olika mönster när de spelar – vare sig det är medvetet, som i exempelvis viktiga datum, eller omedvetet, som i till exempel ofrivilliga ”mönster” i spelfälten.

Det här gör att om du valt nummer som flera andra spelare valt och vinner på lotto får du dela din vinst med flera andra än om du skulle valt en framslumpad rad helt huxflux. Men det finns ett problem med att slumpmässigt försöka välja dina egna nummer. 

Är det möjligt att välja helt slumpmässiga nummer? 

Många tror att det är enkelt att välja sina egna nummer – nummer som ingen annan kan ha valt. Men forskning visar nu att det inte är fullt så enkelt. Människans hjärna har nämligen svårt med att välja slumpnummer, eftersom den är så van att leta mönster och associationer i allt vi ser och gör. 

Jak nie grać w lotto, czyli przewodnik do sukcesu!

Lottospelare gör ofta det misstaget att de likställer slumpmässigt valda nummer med att sprida nummer jämnt över spelfälten. Flera spelare väljer även nummer som har anknytning till födelsedagar eller andra viktiga datum. 

Numret som nästan alla väljer och du bör undvika 

Om du fortfarande inte tror på att människor har svårt att välja slumpmässiga nummer föreslår vi att du tar en närmare titt på tabellen nedanför. Resultaten här kommer från forskaren Dave Munger. I hans undersökning frågade han 347 personer att välja ett nummer mellan 1 till 20. Hans analys visar att av alla möjliga tal valde flest personer nummer 17. Nästan 18% av de tillfrågade valde 17 som nummer. Dessutom kom det kända ”turtalet” 7 på andraplats.

Ta en titt på tabellen nedanför. Här kan du se vilka de populäraste numren var. 

Jak nie grać w lotto, czyli przewodnik do sukcesu!

källa: scienceblogs.com 

Så här kan det gå om du valt för vanliga nummer 

Spelar du på lotto online? Undvik det här misstaget!

Att vinna en jackpot på lotto är något man inte gör mer än en gång i livet – om man inte räknar med några få undantag. Just därför är det viktigt att du får ut mesta möjliga av din jackpot. Det betyder att vi rekommenderar att du använder våra ”SlumpRader” när du spelar.

Varför då? Jo, ta en titt på våra resultat här ovanför. De visar särskilda dragningar där rätt rad varit en samling nummer som på ett eller annat sätt följt något slags mönster. Resultatet av detta var att ett enormt antal vinnare vann jackpotten. Hur var det här möjligt? Jo, eftersom numren följde ett slags mönster hade fler spelare valt dem – även om det kanske inte alltid var medvetet. Som sagt, vi människor har ibland problem att välja slumpmässiga nummer. 

Sammanfattningsvis kan vi säga att om du vill minska din chans att dela vinsten med andra bör du använda våra SlumpRader. Det kostar givetvis ingenting extra att spelade med helt slumpmässigt valda nummer. Om du vill spela med vanliga nummer och skydda din vinst kan du använda vår NummerSköld – den skyddar dina nummer och gör att du slipper dela din vinst med andra vinnare, oavsett hur många som använt samma jackpotvinnande nummer! 

Läst färdigt? Prova skicka in en slumprad på EuroMillions idag!

Tess

Tjaba, kära läsare! Har man inte tur i kärlek så får man skriva om lotto. Det var ungefär så jag tänkte. Nu älskar jag det! Har ni några frågor om mina artiklar eller tips på något jag kan skriva om? Lämna gärna en kommentar här nedanför så fixar jag det på studs. Lycka till!

Skapa nytt konto nu och spela på världens största lotterier

177 368 spelare har redan
vunnit över 150 miljoner kr
hos Lottoland

Man
Född
+1